Zupa marchewkowa. Wypróbuj przepis na zupę marchewkową z książki kucharskiej Jemy zdrowo – szybko i prosto, która przyjemnie rozgrzeje Cię o tej ciemnej i chłodnej porze roku.
Przygotowanie: 10 minut, gotowanie: 35 minut, stopień trudności: łatwe, liczba porcji: 4 porcje
Surowce
- — 500 g marchewki
- — 1 łyżka oliwy z oliwek
- — 50 g cebuli
- — 1 papryczka chili
- — 800 ml bulionu warzywnego
- — 300 ml mleka kokosowego z puszki
- — 1 limonka
- — sól
- — pieprz
- — 2 kromki chleba pełnoziarnistego
Postępowanie
Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj drobno pokrojoną cebulkę i ją zeszklij. Na patelnię dorzuć drobno pokrojoną marchewkę, a następnie posiekaną papryczkę chili. Smaż wszystko przez około 1 minutę, zalej bulionem i zagotuj.
Gotuj tak długo, aż marchewka zmięknie (około 30 minut). Zdejmij garnek z palnika, dodaj mleko kokosowe i zmiksuj blenderem ręcznym. Następnie przetrzyj przez sito, dodaj skórkę z limonki, dopraw solą i pieprzem. Zupę podaj z grzankami z chleba, opieczonymi na suchej patelni.
NASZA RADA: Zupę możesz doprawić prażonymi pestkami dyni lub sezamu.
O książce Jemy zdrowo – szybko i prosto
Ten przepis i wiele innych znajdziesz w książce kucharskiej Jemy zdrowo – szybko i prosto. Mnóstwo darmowych zdrowych przepisów jest również dostępnych na stronie jemyzdrowo.eu.
Książka Jemy zdrowo – szybko i prosto zawiera 120 smacznych i zdrowych przepisów, podzielonych na kategorie w zależności od rodzaju posiłku: śniadania, zupy, obiady, kolacje itd. Przy wszystkich przepisach podano wartości odżywcze oraz informacje, czy nadają się one dla osób na diecie wegetariańskiej, wegańskiej czy bezglutenowej. Książka przypadnie do gustu zarówno osobom, które dopiero zaczynają gotować i potrzebują pomocnej dłoni, jak i doświadczonym kucharzom i kucharkom, poszukującym oryginalnych i zdrowych inspiracji.
Załóż fartuch i do dzieła! Książkę kucharską Jemy zdrowo – szybko i prosto zamówisz w sklepie internetowym www.jemyzdrowo.eu/shop/ksiazki/