Przepis na sobotę – Zupa-krem ze szpinaku z czosnkiem i serem lazur.
Duet Gotowanie z pasją, czyli Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz.
Na pytanie “Jaki przepis, który można by teraz przygotować z sezonowych produktów zaproponujecie naszym czytelnikom?“
Paweł Łukasik odpowiedział: Zaproponuję coś, co lubimy jeść a przepis jest prosty, ale bardzo efektowny i oczywiście zdrowy – zupa krem ze szpinaku, z dodatkiem polskiego czosnku, sera lazur i grillowaną gruszką odmiany konferencja.
Przepis znajdziecie poniżej 🙂
Składniki: (przepis na 4 porcje)
Zupa:
0,5 kg liści szpinaku
100 ml śmietanki 36%
100 g sera lazur
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżka cukru
2 gruszki
0,75 l bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki masła
sól, pieprz
Zalewa do gruszek:
1 litr wody
1 szklanki cukru
Dekoracja:
50 g sera lazur
2 gruszki
kilka liści szpinaku
2 łyżki płatków migdałowych