Zmączeni: Marzenia o chlebie. Pomysł otwarcia piekarni narodził się podczas pandemii i pierwszego lockdownu. Wiele osób z branży gastronomicznej zostało bez pracy i wtedy niektórzy zaczęli próbować sił realizując swoje inne pasje, np. piekąc chleb w domu. Tak też odkryliśmy talent naszego piekarza, kupując upieczony przez niego w domowym piekarniku pierwszy chleb na zakwasie i to była miłość od pierwszego ugryzienia.
Później było wiele spotkań, rozmów, testów i jak tylko znaleźliśmy odpowiednią lokalizację również dla części produkcyjnej, przygotowania ruszyły pełną parą. Piekarni rzemieślniczych w Krakowie jest kilka, dlatego staraliśmy się zagospodarować rejon miasta, w którym jeszcze takiego konceptu nie ma.
Nasza piekarnia też różni się od innych tego typu miejsc, wszystko robimy tylko na zakwasie, beż używania drożdży, również nasze słodkie wypieki są wykonywane zgodnie z tą ideą. Dodatkowo mamy na miejscu delikatesy z włoskimi produktami najwyższej jakości oraz wybór wyselekcjonowanych win.
W piekarni pracuje ok. 10 osób, są to młodzi i zdolni piekarze, podczas rekrutacji zwracamy uwagę nie tylko na doświadczenie „na kuchni”, w naszym gronie są osoby, które nigdy tam nie pracowały, ale są prawdziwymi pasjonatami pieczenia chleba i świetnie odnalazły się w zespole. Oprócz tego mamy zespół 8 sprzedawców, którzy pracują w dwóch lokalizacjach. Oprócz naszej „bazy” w Swoszowicach, gdzie znajduje się cała produkcja, otworzyliśmy drugi lokal sprzedażowy przy ul. Piwnej 4, gdzie codziennie rano zawozimy nasze wypieki.
Za receptury odpowiada nasz mistrz, Patryk Kołecki, który ma ogrom pomysłów w głowie, z których powstają takie cuda jak chleb z czarnym ryżem, z jalapeno i cheddarem czy croissanty z białą czekoladą i tonką lub sławnym i ukochanym przez klientów nadzieniem fiołkowym.
Bardzo dużą uwagę przykładamy do jakości produktów z których pieczemy nasze chleby czy słodkości. Pracujemy na 100-letnim zakwasie – to na pewno nas wyróżnia. Naszą misją jest edukować klientów i tłumaczyć jak powinien smakować i wyglądać prawdziwy chleb i dlaczego warto jeść ten nasz, a nie inny kupiony w supermarkecie – np. że chleb z ciemną skórką to nie jest spalone pieczywo, tylko efekt karmelizacji, co wpływa na głębszy smak i zapewnia chrupkość skórki na dłużej. Inspirują nas najlepsze piekarnie na świecie: Tartine, która zapoczątkowała nowoczesne myślenie o chlebie i zakwasie czy chociażby Hart Bageri, która w fantastyczny sposób wplata w swoje wypieki inne fermenty, jak miso czy kimchi.
Musimy zaznaczyć, że w Krakowie jest kilka bardzo dobrych piekarni rzemieślniczych, gdzie także znajdziemy wysokiej klasy pieczywo. Cieszy nas fakt, że świadomość konsumencka jest coraz większa i ludzie w Polsce doceniają autentyczny chleb.
Otworzyliśmy w bardzo niepewnym czasie pandemii, ale działając już od siedmiu miesięcy możemy z pewnością powiedzieć, że krakowianie znają się na dobrym pieczywie, doceniają je i bardzo chętnie nas odwiedzają, co ogromnie nas cieszy. Nasze croissanty na pewno poprawiają nastrój, szczególnie te z kremem pistacjowym, a do tego są również na zakwasie, co jest wciąż jeszcze rzadkością w Polsce.
Jest grono klientów, którzy zawsze stawiają na jakość produktów i na swoje zdrowie, gdyż nasze pieczywo jest bez żadnych konserwantów czy sztucznych spulchniaczy. Mamy też wielu klientów ciekawych nowych smaków, którym chętnie tłumaczymy zalety naszego pieczywa i po spróbowaniu do nas wracają.
Ogromnie nas zaskoczyło ciepłe przyjęcie naszej piekarni, zwłaszcza wśród lokalnej społeczności Swoszowic. Otrzymaliśmy wiele podziękowań za stworzenie takiego miejsca w tej części Krakowa. Jest nam też bardzo miło, że croissanty wg pomysłu Patryka cieszą się taką popularnością i klienci przyjeżdżają po nie z różnych stron miasta, a nawet z całego regionu. Wśród chlebów naszym i klientów faworytem jest pszenny z owsianką, wiele osób przychodzi też po nasz chleb orkiszowy, który nie jest tak łatwo dostępny.
Chcemy ciągle zaskakiwać, jak również odpowiadamy na pomysły naszych stałych klientów i tak wychodząc na przeciw licznym prośbom o croissanty „na słono” powstały teraz wytrwane croissanty z cebulką karmelizowaną z czerwonym winem, beszamelem tymiankiem i serem. Korzystamy wyłącznie z sezonowych warzyw i owoców od lokalnych dostawców.
Kremy, nadzienia, posypki itd. są z naturalnych produktów i rownież przygotowywane są na miejscu. Patryk wykorzystuje swoje doświadczenie zdobyte w pracy w restauracjach. „Kucharskie” podejście do pieczenia pozwala na dużo szersze myślenie o temacie i daje dużo większe możliwości, ponieważ dużo łatwiej połączyć różne pomysły i smaki. Jednocześnie możemy także używać produktów, z których korzysta niewiele kuchni w Polsce, a tym bardziej piekarni.
Pomagają nam również znajomi kucharze, jak Tomasz Oleński, który podzielił się z nami swoim własnym miso z grochu czy Tomasz Muza, przynosząc swój olej z chilli. Wiedzieli, że wykorzystamy to w niecodzienny sposób i tak też się stało.
Pomysły na nowe wypieki tak naprawdę nam się nie kończą. Zapraszamy naszych klientów do regularnych odwiedzin, ponieważ nasi piekarze codziennie serwują jakieś nowości czy specjały, o których sami dowiadujemy się dopiero z samego rana, w momencie, w którym Patryk przynosi nowy wypiek i zaprasza obsługę do spróbowania :).