Zielono mi, czyli jak urozmaicić swoje spaghetti . Nie trzeba wiele wysiłku, żeby nasze standardowe spaghetti nabrało nowego charakteru. Zobaczcie nasz przepis na takie zielone i bezmięsne danie.
Składniki (porcja na 4 osoby)
4 duże zielone papryki
duża garść kolendry + ekstra do dekoracji
1 cebula skrojona w kostkę
2 pokrojone ząbki czosnku
2 łyżki masła
1/4 szklanki bulionu warzywnego
1 opakowanie makaronu spaghetti
4 łyżki śmietanki 30%
sólo i piedra
Przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Papryki pieczemy owinięte w folię aluminiową do czasu, aż będą miękkie, a skóra będzie odchodzić z łatwością. Następnie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę, kolendrę, cebulę i czosnek miksujemy w blenderze na gładką pastę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mieszankę paprykową i przesmażamy 2 minuty, po czym dodajemy bulion i zostawiamy do zagotowania, zmniejszamy ogień.
W międzyczasie gotujemy makaron w garnku z osoloną wodą. Powinien być al dente (z reguły zajmuje to 7 minut). Należy zachować 1 szklankę wody z gotowania makaronu do rozcieńczenia sosu.
Wracamy do sosu. Dodajemy śmietankę, a gdy składniki się połączą, dodajemy makaron i doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy wody wedle potrzeby i preferencji.
Gotowy makaron można podawać ze startym parmezanem.