Zielono mi, czyli jak urozmaicić swoje spaghetti [przepis]

Zielono mi Zielono mi, czyli jak urozmaicić swoje spaghetti [przepis] 1
Zielono mi, czyli jak urozmaicić swoje spaghetti . Nie trzeba wiele wysiłku, żeby nasze standardowe spaghetti nabrało nowego charakteru. Zobaczcie nasz przepis na takie zielone i bezmięsne danie.
Składniki (porcja na 4 osoby)

4 duże zielone papryki

duża garść kolendry + ekstra do dekoracji

1 cebula skrojona w kostkę

2 pokrojone ząbki czosnku

2 łyżki masła

1/4 szklanki bulionu warzywnego

1 opakowanie makaronu spaghetti

4 łyżki śmietanki 30%

sólo i piedra

 

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Papryki pieczemy owinięte w folię aluminiową do czasu, aż będą miękkie, a skóra będzie odchodzić z łatwością. Następnie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę, kolendrę, cebulę i czosnek miksujemy w blenderze na gładką pastę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mieszankę paprykową i przesmażamy 2 minuty, po czym dodajemy bulion i zostawiamy do zagotowania, zmniejszamy ogień.

W międzyczasie gotujemy makaron w garnku z osoloną wodą. Powinien być al dente (z reguły zajmuje to 7 minut).  Należy zachować 1 szklankę wody z gotowania makaronu  do rozcieńczenia sosu.

Wracamy do sosu. Dodajemy śmietankę, a gdy składniki się połączą, dodajemy makaron i doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy wody wedle potrzeby i preferencji.

Gotowy makaron można podawać ze startym parmezanem.

źródło

Więcej od loungemag
Dysonans wg. EST by Es.
“Bo jeśli praca jest miłością…a miłość pracą,… to czy to żle być pracoholikierm?”. Takimi słowami...
Więcej