Zielono mi, czyli jak urozmaicić swoje spaghetti [przepis]

Składniki (porcja na 4 osoby)

4 duże zielone papryki

duża garść kolendry + ekstra do dekoracji

1 cebula skrojona w kostkę

2 pokrojone ząbki czosnku

2 łyżki masła

1/4 szklanki bulionu warzywnego

1 opakowanie makaronu spaghetti

4 łyżki śmietanki 30%

sólo i piedra

 

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Papryki pieczemy owinięte w folię aluminiową do czasu, aż będą miękkie, a skóra będzie odchodzić z łatwością. Następnie obieramy je ze skórki i kroimy w kostkę. Paprykę, kolendrę, cebulę i czosnek miksujemy w blenderze na gładką pastę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mieszankę paprykową i przesmażamy 2 minuty, po czym dodajemy bulion i zostawiamy do zagotowania, zmniejszamy ogień.

W międzyczasie gotujemy makaron w garnku z osoloną wodą. Powinien być al dente (z reguły zajmuje to 7 minut).  Należy zachować 1 szklankę wody z gotowania makaronu  do rozcieńczenia sosu.

Wracamy do sosu. Dodajemy śmietankę, a gdy składniki się połączą, dodajemy makaron i doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy wody wedle potrzeby i preferencji.

Gotowy makaron można podawać ze startym parmezanem.

źródło