Zdrowe nie tylko dla organizmu

Zdrowe nie tylko dla organizmu
Wydaje się, że koncepty zero – waste rozmnażają się tak intensywnie, że nie sposób za nimi nadążyć. Ostatnim trendem jest wizja totalna – restauracja zero – waste, której wszystkie elementy zaprojektowano w myśl tej filozofii. Przykładem takiego lokalu jest nowojorski pop-up Zero Waste Bistro.

Restauracja opracował Instytut Kultury Fińskiej w Nowym Jorku, a jej projekt oparto na założeniach lokalu “Nolla”, który reklamowo jako pierwszy w regionie skandynawskim koncept gastronomiczny zero – waste.

Linda Bergroth, projektantka wnętrza, wykorzystała do zbudowania ścian paneli wykonanych z materiału Tetra Pak. Ich kolor zależy od zabarwienia produktu, jaki w danym okresie poddawany jest recyklingowi. Durat (materiał powstały w wyniku recyklingu plastiku) posłużył do zrobienia tac. Jak widać, możemy być dużo bardziej troskliwi, niż nam się wydaje. Bistro udowadnia, że się da.

foto: materiały prasowe