Składniki na 9 ciastek
- 1 szklanka ugotowanej fasoli lub 300 g z puszki
- 6 łyżek syropu z agawy
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżki mleka kokosowego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
- Szczypta soli himalajskiej
Do dekoracji użyj: blanszowanych migdałów i orzechów nerkowca
Jak?
Wszystkie składniki oprócz migdałów i orzechów nerkowca umieść w misce, następnie zmiksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowaną masę włóż do lodówki na ok. 10 minut, aż siemię lniane wchłonie nadmiar wody.
Blanszowane migdały oraz orzechy nerkowca pokrój w drobną kostkę.
Masę na ciastka wyciągnij z lodówki. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj kulki, które następnie ugnieciesz tak, by powstała forma przypominała ciastka, następnie posyp każde z nich kruszonką migdałowo-orzechową. Całość piecz w piekarniku w temp. 180 °C przez 30 minut.
Przepis: FitLab Catering