Wołowina w jamajskim sosie jerk

Wołowina w jamajskim sosie jerk z kaszą jęczmienną i tatarem warzywnym
Wołowina w jamajskim sosie jerk.

Wołowina w jamajskim sosie jerk z kaszą jęczmienną i tatarem warzywnym

Wołowina w jamajskim sosie jerk Wołowina w jamajskim sosie jerk 1

  • blender
  • piekarnik
  • 0,5 kg pieczeni wołowej
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 szt. cukini
  • 1 szt. papryki
  • 1 szt. cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml rumu
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 szt. goździków
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 0,5 szt. papryczki chili
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta soli himalajskiej (opcjonalnie)
  • 1 szczypta pieprzu
  1. Mięso natrzyj oliwą, oprósz solą i pieprzem, następnie wyłóż na blachę do pieczenia, dodając tymianek.
  2. Utrzyj w moździerzu wszystkie suche składniki.

  3. Oliwę wraz z miodem i uzyskaną mieszanką przyprawową, zblenduj.

  4. Uzyskanym sosem natrzyj mięso, kolejno upiecz w piekarniku w temp. 180 °C, przez 1-1,5 h (w zależności od grubości mięsa).

  5. Pieczeń pokrój na kawałki, a uzyskany wywar możesz zagęścić odrobiną ugotowanej kaszy jaglanej, dopraw solą i pieprzem, następnie całość podgotuj.

  6. W tym czasie nastaw kaszę jęczmienną do gotowania, pokrój warzywa w kostkę i zblanszuj je na patelni.

  7. Mięso połącz z sosem, następnie ułóż na talerzu, naprzemiennie z kaszą i warzywami.

główne
jamajska
kasza, kasza jęczmienna, sos jerk, tatar, tatar warzywny, wołowina

 

Więcej przepisów znajdziecie tutaj!

Więcej od loungemag
Kiermash, czyli iście krakowskie wydarzenie targowe!
Kiermash, czyli iście krakowskie wydarzenie targowe, wypełnione polską modą i dizajnem na wysokim poziomie,...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *