Wołowina w jamajskim sosie jerk

Wołowina w jamajskim sosie jerk z kaszą jęczmienną i tatarem warzywnym
Wołowina w jamajskim sosie jerk.
Wołowina w jamajskim sosie jerk z kaszą jęczmienną i tatarem warzywnym

Wołowina w jamajskim sosie jerk z kaszą jęczmienną i tatarem warzywnym

Fit Lab Catering
Przygotowanie 15 min.
Przyrządzanie 1 hr 30 min.
Całkowity czas 1 hr 45 min.
Danie główne
Kuchnia jamajska
Porcje 4 osoby

Sprzęt

  • blender
  • piekarnik

Składniki
  

  • 0,5 kg pieczeni wołowej
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 szt. cukini
  • 1 szt. papryki
  • 1 szt. cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml rumu
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 szt. goździków
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 0,5 szt. papryczki chili
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta soli himalajskiej opcjonalnie
  • 1 szczypta pieprzu

Instrukcje
 

  • Mięso natrzyj oliwą, oprósz solą i pieprzem, następnie wyłóż na blachę do pieczenia, dodając tymianek.
  • Utrzyj w moździerzu wszystkie suche składniki.
  • Oliwę wraz z miodem i uzyskaną mieszanką przyprawową, zblenduj.
  • Uzyskanym sosem natrzyj mięso, kolejno upiecz w piekarniku w temp. 180 °C, przez 1-1,5 h (w zależności od grubości mięsa).
  • Pieczeń pokrój na kawałki, a uzyskany wywar możesz zagęścić odrobiną ugotowanej kaszy jaglanej, dopraw solą i pieprzem, następnie całość podgotuj.
  • W tym czasie nastaw kaszę jęczmienną do gotowania, pokrój warzywa w kostkę i zblanszuj je na patelni.
  • Mięso połącz z sosem, następnie ułóż na talerzu, naprzemiennie z kaszą i warzywami.
Słowa kluczowe kasza, kasza jęczmienna, sos jerk, tatar, tatar warzywny, wołowina

 

Więcej przepisów znajdziecie tutaj!

Written By
More from loungemag
Klasyka na nowo – jedwab i elegancja
Moye – polska marka specjalizująca się w naturalnym jedwabiu, wprowadza pozasezonową kolekcję –...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Recipe Rating