Wołowina w jamajskim sosie jerk.
Wołowina w jamajskim sosie jerk z kaszą jęczmienną i tatarem warzywnym
- blender
- piekarnik
- 0,5 kg pieczeni wołowej
- 200 g kaszy jęczmiennej
- 100 ml oliwy z oliwek
- 1 szt. cukini
- 1 szt. papryki
- 1 szt. cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml rumu
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 5 szt. goździków
- 5 gałązek świeżego tymianku
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
- 0,5 szt. papryczki chili
- 1 łyżka miodu
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 1 szczypta soli himalajskiej (opcjonalnie)
- 1 szczypta pieprzu
- Mięso natrzyj oliwą, oprósz solą i pieprzem, następnie wyłóż na blachę do pieczenia, dodając tymianek.
-
Utrzyj w moździerzu wszystkie suche składniki.
-
Oliwę wraz z miodem i uzyskaną mieszanką przyprawową, zblenduj.
-
Uzyskanym sosem natrzyj mięso, kolejno upiecz w piekarniku w temp. 180 °C, przez 1-1,5 h (w zależności od grubości mięsa).
-
Pieczeń pokrój na kawałki, a uzyskany wywar możesz zagęścić odrobiną ugotowanej kaszy jaglanej, dopraw solą i pieprzem, następnie całość podgotuj.
-
W tym czasie nastaw kaszę jęczmienną do gotowania, pokrój warzywa w kostkę i zblanszuj je na patelni.
-
Mięso połącz z sosem, następnie ułóż na talerzu, naprzemiennie z kaszą i warzywami.
Więcej przepisów znajdziecie tutaj!