Wołowina w jamajskim sosie jerk

Wołowina w jamajskim sosie jerk z kaszą jęczmienną i tatarem warzywnym
Wołowina w jamajskim sosie jerk.

Wołowina w jamajskim sosie jerk z kaszą jęczmienną i tatarem warzywnym

Wołowina w jamajskim sosie jerk Wołowina w jamajskim sosie jerk 1

  • blender
  • piekarnik
  • 0,5 kg pieczeni wołowej
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 szt. cukini
  • 1 szt. papryki
  • 1 szt. cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml rumu
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 szt. goździków
  • 5 gałązek świeżego tymianku
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatałowej
  • 0,5 szt. papryczki chili
  • 1 łyżka miodu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 1 szczypta soli himalajskiej (opcjonalnie)
  • 1 szczypta pieprzu
  1. Mięso natrzyj oliwą, oprósz solą i pieprzem, następnie wyłóż na blachę do pieczenia, dodając tymianek.
  2. Utrzyj w moździerzu wszystkie suche składniki.

  3. Oliwę wraz z miodem i uzyskaną mieszanką przyprawową, zblenduj.

  4. Uzyskanym sosem natrzyj mięso, kolejno upiecz w piekarniku w temp. 180 °C, przez 1-1,5 h (w zależności od grubości mięsa).

  5. Pieczeń pokrój na kawałki, a uzyskany wywar możesz zagęścić odrobiną ugotowanej kaszy jaglanej, dopraw solą i pieprzem, następnie całość podgotuj.

  6. W tym czasie nastaw kaszę jęczmienną do gotowania, pokrój warzywa w kostkę i zblanszuj je na patelni.

  7. Mięso połącz z sosem, następnie ułóż na talerzu, naprzemiennie z kaszą i warzywami.

główne
jamajska
kasza, kasza jęczmienna, sos jerk, tatar, tatar warzywny, wołowina

 

Więcej przepisów znajdziecie tutaj!

Written By
More from loungemag
Moda to praca zbiorowa – trwa Cracow Fashion Week
Anna Nowak-Curyło ma artystyczną modę wpisaną w swoją tożsamość. Kolekcją „Identity” wygrała bezapelacyjnie...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *