Włochy kluską stoją, przepis na smaczne gnocchi

Włochy kluską stoją, przepis na smaczne gnocchi

Wiadomo nie od dziś, że Włochy kluską stoją. Dlatego w tym miesiącu przepis na gnocchi. Zaliczane do licznej rodziny past, obok świeżych i suszonych makaronów, wszelkiej maści pierożków ravioli i tortellini. Każdy z dwudziestu regionów Italii może się pochwalić dziesiątkami, jeśli nie setkami, dań stworzonych ma bazie mąki z pszenicy durum. Podobno na same tortellini istnieje 110 przepisów – chciałabym zobaczyć tego, kto da radę spróbować ich wszystkich. Wyczyn zaiste heroiczny.

Nasze kluski to tylko kilka podstawowych składników. Znanych każdemu z nas, a więc odwagi i do dzieła.

Gnocchi – (czyt. niokki) tradycyjne włoskie kuleczki z ziemniaków lub rzadziej z mąki ziemniaczanej (gnocchi alla romana). Łączą się w szerokiej komitywie z naszymi swojskimi kopytkami. Najczęściej podawane golusieńkie, z samym tylko masłem, ale tak naprawdę można je podać na wiele sposobów. W zależności od wielkości porcji i zestawienia z pozostałymi składnikami podawane są jako przystawka (primi patti) albo danie głowne.

Gnocchi z pieczonych ziemniaków z maślanym sosem pesto
( porcja dla 3 osób, lub 2 bardzo wygłodniałych)

800 g ziemniaków

oliwa z oliwek (niekoniecznie extra vergine)

1 żółtko

100-120 gram mąki

szczypta gałki muszkatołowej

3-4 łyżki masła masła

2 zielonego pesto

sól, pieprz

Garnek z dużą ilością wody

Nagrzej piekarnik do 200 C. Ziemniaki szorujemy i, jeśli mają grubą skórkę, obieramy. Nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, kropimy oliwą i pieczemy dopóki będą miękkie. Obieramy skórkę, jeśli taka była. Póki ziemniaki są gorące zgniatamy je tłuczkiem albo w specjalnej prasce. Dodajemy żółtko, sól i pieprz do smaku. Do masy ziemniaczanej dodajemy mąkę. Im mniej, tym lżejsze gnocchi wyjdą. Ważne, żeby ciasto się nie kleiło i dało formować. Na posypanym mąką blacie formujemy wałeczki szerokości około 1,5 cm. Każdy dzielimy na kawałki 2 cm szerokości. Jeśli chcecie być ekstremalnie włoscy – używając grzbietu widelca „uturlajcie” kluski co pozwoli wam osiągnąć charakterystyczny kształt.. Jednak równie dobrze możecie ugotować takie kopytkowate kształty.

W garnku zagotujcie wodę z solą i wrzućcie gnocchi. Gotujcie, aż do wypłynięcia klusek. Na patelni rozgrzejcie masło, dodajcie pesto. Powstałym sosem polejcie z rozmachem kluski.

 

Asia Oparcik

Więcej od loungemag

Odkryj to na nowo – wernisaż już niedługo!

Twórczość Mikołaja Smoczyńskiego (1955–2009) wciąż odkrywa się na nowo. Wynika to z ilości materiałów, które...
WIĘCEJ