Wegetariański gyros sojowy w (bezglutenowej) tortilli [przepis]

Wegetariański gyros sojowy w (bezglutenowej) tortilli [przepis]

Co mnie skłoniło do stworzenia tego przepisu? Przede wszystkim chęć rozwijania własnych umiejętności, ale także aspekt zdrowotny. Chciałem pokazać, że bez użycia mięsa można przygotować i zjeść smaczny, pełnowartościowy posiłek. Potrawa tworzy ciekawą kompozycję smaków, która powinna przypaść do gustu wszystkim roślinożercom, stanowiąc jednocześnie ciekawą alternatywę dla niejednego mięsolubnego czytelnika w wiosenne dni.

 

Marynata do kotletów sojowych:                                Składniki:

 

Curry                                                                                  Kotlety sojowe (najlepiej a’la schabowe) 200g
Cząber                                                                                Papryka  czerwona 1 szt
Papryka  wędzona (mielona)                                          Tortilla kukurydziana  4 szt
Papryka słodka                                                                  Marchew 4 szt
Kozieradka                                                                         Sos sojowy 5 łyzek
Czosnek  3 ząbki                                                                Jaja 3 szt
Chili 1 szt                                                                           Bułka tarta
Imbir (świeży lub mielony)                                              Oliwa z oliwek
Rozmaryn                                                                           Masło
Bazylia
Cynamon laska 1 szt
Tymianek
Sól
Pieprz
Liść laurowy 3 szt
Ziele angielskie ok 6 szt
Goździki 4 szt

1.   W niewielkim garnku zagotować 3 litry wody. Dodać wszystkie składniki na marynatę i gotować przez 15 minut dla połączenia wszystkich składników, następnie ściągnąć wywar z ognia i wrzucić kotlety sojowe. Moczyć je przez 15 minut pod przykryciem. Po upływie tego czasu wyciągnąć kotlety, a marynatę zredukować na gęsty sos.

2.   Jaja roztrzepać w misce, a do drugiej nasypać bułki tartej. Spanierować odsączone wcześniej kotlety. Rozgrzać patelnię z 3 łyżkami oliwy z oliwek i na wolnym ogniu smażyć kotlety. Po zakończeniu zostawić je na 15 minut do ostygnięcia. Marchew i paprykę pokroić w cienkie paseczki.

3.   Na maśle rozpuścić cukier trzcinowy do momentu powstania karmelu, następnie dodać sos sojowy i chili. Gotować do momentu zredukowania sosu do dość gęstej konsystencji. Marchew skropić oliwą i piec w piekarniku około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni, przewracając co 5 minut dla równomiernego upieczenia. Paprykę pozostawić jednak surową dla chrupkości wewnątrz tortilli.

4. Kotlety sojowe pokroić w paski o grubości około 1 cm. Tortille posmarować zredukowaną marynatą. Kotlety razem z papryką ułożyć wzdłuż  tortilli i zawinąć. Przekroić na pół i ułożyć na talerzu. Upieczoną marchew odsączyć z tłuszczu, ułożyć obok tortilli i polać sosem sojowym. Na koniec opcjonalna dekoracja, ja wybrałem plastry marynowanego tofu i liście mięty.

Paweł Kowalik