Weganizm dla klimatu

Weganizm dla klimatu [ekocentryczka]

Niedawno Organizacja Narodów Zjednoczonych (ONZ), opublikowała specjalny raport Global Warming of 1.5 ºC, będący efektem prac Międzyrządowego Panelu na rzecz Zmiany Klimatu (UN Intergovernmental Panel for Climate Change, w skrócie: IPCC).

W raporcie znajdziemy przyczyny postępujących ciągle zmian klimatycznych, ale też rozwiązania i sposoby na spowolnienie tego procesu. Jednym z nich jest wprowadzenie diety roślinnej i zamienników mięsa na szeroką skalę.

Jak pokazują badania, dieta roślinna to jeden z najbardziej skutecznych sposobów na zmniejszenie twojego negatywnego wpływu na planetę, nie tylko gdy chodzi o zmniejszenie ilości emitowanych gazów cieplarnianych, bo przejście na dietę roślinną przyczynia się też do zmniejszenia globalnego zakwaszenia gleb, eutrofizacji, deforestacji i wykorzystania wody. Weganizm ma większy pozytywny wpływ na planetę niż zmniejszenie liczby lotów samolotem w ciągu roku, czy zakup samochodu elektrycznego – tłumaczy Joseph Poore, z Uniwersytetu w Oxfordzie.

Ile wody potrzeba do wyprodukowania kilograma mięsa?

1 kg drobiu = 4 tys. litrów wody

1 kg wieprzowiny = 6 tys. litrów wody

1 kg wołowiny = 15 tys. litrów wody

To bardzo dużo! Poza tym przemysłowa hodowla zwierząt emituje bardzo dużą ilość gazów cieplarnianych. Wielkopowierzchniowe fermy przemysłowe, na których przetrzymywane są zwierzęta hodowane pod produkcję mięsa, emitują znaczne ilości gazów cieplarnianych przyczyniających się do tworzenia efektu cieplarnianego. Nie tylko dwutlenek węgla, ale też azot oraz metan unoszą się z odchodów krów, świń i brojlerów żyjących w ścisku, często w skrajnie złych warunkach higienicznych.

W 2006 roku autorzy Raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa, wyliczyli że aż 18% dwutlenku węgla emitowanego przez ludzkość pochodzi właśnie z produkcji mięsa. Badacze z Uniwersytetu w Oxfordzie wskazali natomiast, że produkcja mięsa i mleka odpowiada za 60 % emisji gazów cieplarnianych w rolnictwie, podczas gdy same produkty zapewniają zaledwie 18 % kalorii i 37 % zapotrzebowania ludzi na białko na całym świecie.

Coraz więcej osób ogranicza mięso ze względu na zdrowie, ale też środowisko. Nie trzeba od razu stać się weganinem, warto eliminować mięso kiedy tylko jest to możliwe. To coraz łatwiejsze, bo produkty roślinne mnożą się na rynku.

Daria Rogowska
Więcej od loungemag

Olga Tokarczuk laureatką Nagrody Nobla!

W 2018 roku nie przyznano literackiej Nagrody Nobla w związku ze skandalem obyczajowym. Akademia Szwedzka pogrążona...
WIĘCEJ