Przepis na sobotę: mus limonkowo-cytrynowo-imbirowy na orzechowym spodzie

http://www.whatkatieate.com/

Weekend zbliża się wielkimi krokami. Czas sobotniego lenistwa warto umilić sobie smacznym deserem/przekąską. Proponowany przeze mnie deser jest lekki, można go nawet zakwalifikować do ”zdrowych”, a przede wszystkim jest czymś zaskakującym – lekki puszysty mus cytrynowo-liminkowo–imbirowy, którego konsystencję przełamuje kruchy spód orzechowo-biszkoptowy. Wypróbujcie sami!

MUS LIMONKOWO-CYTRYNOWO–IMBIROWY NA ORZECHOWYM SPODZIE

Składniki:
– 210 g orzechów włoskich
– 8 podłużnych biszkoptów
– 300 ml śmietanki
– 50 g cukru
– Kawałek imbiru 1×1 cm, obrany i starty (ok.1/4 łyżeczki startego imbiru)
– 1 cytryna (sok i starta skórka)
– 1 limonka (sok i starta skórka)
– Białka z 2 jajek

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 st. Ułóż orzechy  na blaszce do pieczenia i włóż je do piekarnika na 10 min.
  2. Włóż biszkopty do woreczka, a następnie używając wałka, pokrusz je na średniej wielkości okruszki.
  3. Do osobnego woreczka włóż 175 g upieczonych orzechów i również je pokrusz.
  4. Wymieszaj okruszki i pokruszone orzechy razem i wsyp po łyżce do każdego naczynia, w którym będziesz serwował deser (słoiczek, szklanka, miska, ja użyłam form do tartaletek).
  5. Ubij śmietanę z cukrem, imbirem, sokami i skórkami z cytrusów. W osobnej misce ubij białka aż będą sztywne. Delikatnie używając miski wymieszaj białka ze śmietaną. Nałóż na wcześniej rozłożone pokruszone orzechy i biszkopty. Włóż do lodówki na co najmniej 3-4 h.
  6. Przed podaniem posyp pozostałymi orzechami, możesz też udekorować startą skórką z cytryny.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony whatkatieate.com

Więcej od loungemag

Berenika Czarnota: ,,In the middle of nowhere”

Berenika Czarnota tworzy markę sygnowaną swoim nazwiskiem. Jej charakterystycznym znakiem rozpoznawczym są...
WIĘCEJ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *