Przepis na sobotę: mus limonkowo-cytrynowo-imbirowy na orzechowym spodzie

Weekend zbliża się wielkimi krokami. Czas sobotniego lenistwa warto umilić sobie smacznym deserem/przekąską.

Proponowany przeze mnie deser jest lekki, można go nawet zakwalifikować do ”zdrowych”, a przede wszystkim jest czymś zaskakującym – lekki puszysty mus cytrynowo-liminkowo–imbirowy, którego konsystencję przełamuje kruchy spód orzechowo-biszkoptowy. Wypróbujcie sami!

MUS LIMONKOWO-CYTRYNOWO–IMBIROWY NA ORZECHOWYM SPODZIE

Składniki:
– 210 g orzechów włoskich
– 8 podłużnych biszkoptów
– 300 ml śmietanki
– 50 g cukru
– Kawałek imbiru 1×1 cm, obrany i starty (ok.1/4 łyżeczki startego imbiru)
– 1 cytryna (sok i starta skórka)
– 1 limonka (sok i starta skórka)
– Białka z 2 jajek

Przygotowanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 st. Ułóż orzechy  na blaszce do pieczenia i włóż je do piekarnika na 10 min.
  2. Włóż biszkopty do woreczka, a następnie używając wałka, pokrusz je na średniej wielkości okruszki.
  3. Do osobnego woreczka włóż 175 g upieczonych orzechów i również je pokrusz.
  4. Wymieszaj okruszki i pokruszone orzechy razem i wsyp po łyżce do każdego naczynia, w którym będziesz serwował deser (słoiczek, szklanka, miska, ja użyłam form do tartaletek).
  5. Ubij śmietanę z cukrem, imbirem, sokami i skórkami z cytrusów. W osobnej misce ubij białka aż będą sztywne. Delikatnie używając miski wymieszaj białka ze śmietaną. Nałóż na wcześniej rozłożone pokruszone orzechy i biszkopty. Włóż do lodówki na co najmniej 3-4 h.
  6. Przed podaniem posyp pozostałymi orzechami, możesz też udekorować startą skórką z cytryny.

Smacznego!

Przepis pochodzi ze strony whatkatieate.com

Więcej od loungemag
„Gra o tron” pierwszy raz w Polsce!
Takiej wystawy w Polsce jeszcze nie było. Od 2 listopada we Wrocławiu zobaczymy najpopularniejsze postacie i symbole...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *