Warzywna Lasagne z mozzarellą
Składniki (4 porcje)
3 cukinie
2 bakłażany
6 pomidorów
3 kulki mozarelli
ząbek czosnku
1 mała cebula
świeże zioła: oregano, tymianek, natka pietruszki
sól himalajska, suszona papryka, pieprz, dowolny słodzik np. miód gryczany, stewia, cukier brzozowy
odrobina oliwy z oliwek
Jak?
Cukinię i bakłażana pokrój w cienkie plastry, grubości 0,5 cm, skropl oliwą, a następnie oprósz ziołami. Przygotuj sos: 6 pomidorów sparz wrzątkiem, obierz ze skóry, pokrój w kostkę wraz z czosnkiem i małą cebulą. Całość dopraw solą, pieprzem, papryką i łyżeczką miodu, następnie zblenduj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Naczynie żaroodporne nasmaruj oliwą, wyłóż na całej powierzchni odpowiednio: bakłażana, cukinię (w przeciwnym kierunku) i plastry mozarelli. Pamiętaj, że bakłażan wraz z cukinią muszą na siebie nachodzić. Całość polej sosem i powtórz czynność tworzenia warstwy. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do piekarnika w temperaturze ok 180 °C, na 25 min.
Powyższe zdrowy, pyszny i niezwykle aromatyczne potrawa, to autorskie przepis Radosława Rzepki- szefa kuchni FitLab.
Smacznego !