Czy można napić się piwa zdalnie?Warszawski Festiwal Piwa Bez Granic

Czy można napić się piwa zdalnie?Warszawski Festiwal Piwa Bez Granic

5 września 14:00-22:00 Warszawski Festiwal Piwa Bez Granic, zdalna edycja festiwalu połączona ze wspólną degustacją piw i amerykańskiej wołowiny

Organizatorzy Warszawskiego Festiwalu Piwa – we współpracy z Ambasadą USA – przygotowali specjalną, zdalną edycję festiwalu. Sceną WFP Bez Granic jest transmisja on-line, zestaw piw i amerykańskiej wołowinymożna zamówić do domu lub spróbować w jednym z wybranych lokali. Na wydarzenie, w którym udział jest zupełnie bezpłatny, zapraszamy nie tylko miłośników dobrego piwa i wołowiny, ale również wszystkich tych, którzy chcieliby poznać nasz świat i towarzyszącą mu, otwartą społeczność.

Nie znasz się na piwie rzemieślniczym? To idealna okazja, aby trochę się o nim dowiedzieć!Program, który przygotowaliśmy, świetnie nadaje się dla początkujących! Zaczynamy od piwnego aerobiku, potem rozmawiamy o tym, jak połączyć hobby próbowania nowych smaków i dobrego jedzenia z byciem zdrowym i aktywnym.

Z naszym specjalnym gościem, Johnem Palmerem, światową legendą piwowarstwa rzemieślniczego, przeniesiemy się do czasów początków piwnej rewolucji w Stanach. Skaczemy od tematu przyrządzania amerykańskiej wołowiny po mniejsze przekąski do piwa. Festiwal zakończymy rozmową o tym, ile tak naprawdę może być warte piwo rzemieślnicze, w gronie jednych z najsławniejszych postaci w naszym piwnym świecie – blogerem Tomkiem Kopyrą i Grzegorzem Zwierzyną – dystrybutorem i twórcą Browaru PINTA.

Najciekawsze są dla mnie rozmowy z ludźmi, którzy mają swoje pasje, jak sery, whisky, albo podróże i sport. A przy okazji kochają również piwo– mówi Przemek Iwanek, odpowiedzialny za program festiwalowej „sceny”. – Takie połączenie jest gwarancją dobrej historii!

Prelekcje poprzeplatane są wspólnymi degustacjami festiwalowych piw i amerykańskiej wołowiny.Piwo rzemieślnicze smakuje jeszcze lepiej, jeśli sparuje się je z dobrym jedzeniem. Większość piw amerykańskich jada się z doskonałym mięsem, dlatego w ramach Warszawskiego Festiwalu Bez Granic przygotowaliśmy specjalny US BBQ BOX, który można samemu przyrządzić na grillu w amerykańskim stylu i połączyć z doskonałym rzemieślniczym piwem.

Odpowiednie zestawy można zamówić z dostawą do domu bądź spróbować w jednej z restauracji lub multitapie (czyli pubie z rzemieślniczym piwem), które z nami współpracują.Wspólna degustacja to kwintesencja Warszawskiego Festiwalu Piwa– zapewnia Przemek Iwanek – Wspólne dzielenie się wrażeniami i spotkanie z przyjaciółmi – o to w tym wszystkim chodzi!

Wtóruje mu Michał „Docent” Maranda, jeden z najpopularniejszych propagatorów wysokiej kultury piwnej i degustator WFP – Różnice w postrzeganiu tego samego piwa są naprawdę ciekawe, a czasem zabawne. Warto się skonfrontować ze specjalistami! Tym bardziej że w zabawie w smaki nie ma złych odpowiedzi!

Wszystkie piwa, których spróbujemy, mają swoją legendę i historię(więcej informacji w załączniku). Piwa polskie, doprawione mocno amerykańskim chmielem, uwarzone zostały w jednych z najlepszych polskich browarów rzemieślniczych. Musicie ich spróbować! Powstały w małych browarach, wybudowanych własnymi siłami, przez ludzi, którzy zaczynali od warzenia piwa w swojej kuchni!– zapewnia Michał „Docent” Maranda, dla którego pasja jest nierozłączną częścią rzemieślniczego piwa – Rzucili dobrze płatną pracę, by całkowicie poświęcić się piwowarstwu! Powąchaj i posmakuj – próbowałeś kiedykolwiek czegoś podobnego?

Jako Warszawski Festiwal Piwa na co dzień zajmujemy się organizacją jednego z najważniejszych festiwali poświęconych piwu rzemieślniczemu w środkowej Europie. W czasach epidemii szukamy specjalnej formuły, która połączy nas, raz jeszcze, przy szklance wyjątkowego piwa i dobrym jedzeniu.

Piwo rzemieślnicze to styl życia– mówi Michał „Docent” Maranda. –To nie tylko zapewniający wyjątkowe doznania smakowo-zapachowe napój, ale i całe środowisko ludzi, którzy tworzą koloryt świata kraftu. Piwo rzemieślnicze to nie piwo! –zżyma się Paweł Leszczyński, organizator festiwalu. – To tylko pretekst do tego, żeby razem przyjemnie spędzić czas!

WFP Bez Granic to podgląd na żywo na scenę tradycyjnego festiwalu z dowolnego miejsca – nieważne czy pójdziemy do multitapu, czy zostaniemy w domu – przekonuje Michał „Docent” Maranda. –I to jest fajne!

John Palmer – gość specjalny Warszawskiego Festiwalu Piwa Bez Granic, autor książek: „Brewing Classic Styles”, „Water” i „How To Brew” – legendarnej pozycji, która zainspirowała ludzi na całym świecie do warzenia w domu (polskie tłumaczenie książki w przygotowaniu! Porozmawiamy o nim na festiwalowej scenie on-line!)

www.warszawskifestiwalpiwa.pl

 

Więcej od loungemag

Najlepsze na świecie Chai Tea Latte! [przepis]

Hu hu ha, hu hu ha, nasza zima zła…Ale nie ukrywajmy, że są sposoby,...
WIĘCEJ