Walentynkowe spaghetti dla dwojga

Walentynkowe spaghetti dla dwojga
Tym razem w przepisie na sobotę coś romantycznego i lekko ciężkiego, jak to w miłości.

Składniki:
4 średnie buraki
2 papryczki chili
Spaghetti dla 2 osób
ok. 50 g gorgonzoli
pestki dyni do posypania
rukola – około garści na talerz, wg uznania

łyżeczka papryki,
sól, pieprz
rozmaryn

2 łyżeczki oliwy truflowej,
5 łyżek oliwy do podsmażenia papryki i ewentualnego prażenia

Zrzut ekranu 2016-02-09 o 13.36.02
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Umyj buraki (nie obieraj), pokrój na plasterki około 3-4 mm grubości, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Używając pędzelka każdy plasterek posmaruj oliwą, a następnie delikatnie posyp: solą, czerwoną papryka, pieprzem i rozmarynem.
Piecz ok. 30-40 minut aż plasterki się skurczą i będą miały lekko pofałdowane brzegi.

W międzyczasie pokrój papryczki chilli w plasterki i usuń pestki.

Mniej więcej w połowie czasu pieczenia buraków nastaw wodę na makaron i ugotuj go zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu (al dente).

W czasie gotowania makaronu usmaż na oliwie plasterki chilli, a na drugiej patelni upraż pestki dyni ( możesz kupić już prażone).

Po odcedzeniu, makaron wrzuć do garnka, w którym się gotował (nie przelewaj zimna woda, chyba, że lubisz zimny) i dodaj podsmażone chili i parę łyżek oliwy na której się smażyła papryka.

Podanie:
Jeżeli jest taka konieczność całość podgrzej na małym gazie. Makaron i chilli powinny być gorące. Na talerzu ułóż listki rukoli, następnie plastry buraka, a na nich gorgonzolę. Na wierzch ułóż makaron z chili. Całość posyp pestkami dyni i skrop oliwą truflową dla niepowtarzalnego smaku (ok. 1 łyżeczki na porcję).

Pepperspray

Written By
More from loungemag
Atak improwizacji już niebawem wystąpi w Krakowie
 Na Scenie STU wystąpi grupa IMPRO ATAK! Błyskotliwe spektakle grupy to doskonała zabawa dla...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *