Tost z lardo, serem truflowym i jajkiem

Tost z lardo, serem truflowym i jajkiem
Tost z lardo, serem truflowym i jajkiem

Składniki:
pszenne pieczywo tostowe
ser z dodatkiem trufli
masło
lardo z Toskanii
jarmuż
papryczka pepperoncino
pieprz
sól
jaja
ocet

Przygotowanie:

1. Na patelni połóż 2 plastry lardo. Rozgrzej porządnie i wrzuć umyty i pokrojony w paseczki jarmuż. Dodaj pokruszoną, suszoną papryczkę pepperoncino i posól. Podsmaż ok. 3 minuty i odstaw.
2. Pieczywo posmaruj delikatnie masłem i umieść w tosterze.
3. Na gotowym toście połóż jarmuż, pokrojone w bardzo cienkie plasterki lardo i ser.
4. W garnku zagotuj wodę i dodaj 1 łyżkę octu. Jajko wbij do miseczki. Kiedy woda zagotuje się delikatnie wlej jajko uważając, aby się nie rozlało. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 3 minut. Wyjmij łyżką cedzakową i odłóż na ręcznik papierowy, aby wchłonął wilgoć.
5. Jajko umieść na toście. Całość posyp grubo mielonym czarnym pieprzem.

www.meatmyday.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *