Tom kha w wersji wegańskiej

Tom kha w wersji wegańskiej i
Tom kha to aromatyczna zupa o tajskiej proweniencji przygotowywana na bazie mleka kokosowego oraz galangalu, świeża i lekko cytrusowa w smaku. Jej smak do balans pomiędzy słodyczą mleka kokosowego, ostrością chili, kwaskowatością limonki i trawy cytrynowej oraz smakiem umami, za który w tradycyjnej wersji odpowiada sos rybny. Przekonaj się, że aby uzyskać podobny smak niekoniecznie potrzebny jest sfermentowany wywar z ryb. Przepis poniżej.
Składniki na dwie solidne porcje:

zupa:
puszka mleka kokosowego (400 ml)
3 łodygi świeżej (mrożonej) trawy cytrynowej
2-cm kawałek galangalu
2-cm kawałek imbiru
1 papryczka chili (piri piri)
łyżka sosu bezrybnego (ewentualnie można zastąpić sojowym)
szczypta cukru z palmy kokosowej
3 x liście limonki (kaffiru)
łyżka soku z limonki/cytryny
sól
garść łodyżek z kolendry (liście zostaw do przybrania)

Tom kha Tom kha w wersji wegańskiej 1

sos bezrybny:
pół szklanki ciepłej wody
kawałek płata nori albo pół łyżeczki nori w proszku
opcjonalnie: kawałek kombu
1-2 grzyby shitake
łyżka soku z cytryny
łyżka sosu sojowego
1/3 łyżeczki cukru z palmy kokosowej
= wszystko razem wymieszać i przelać do słoika, sos powinien się marynować przez 24 godziny w lodówce, później należy go przecedzić i można przechowywać przez ok. 2 tygodnie (najlepiej wcześniej wyparzyć słoik)

dodatki:
1 kostka tofu
Garść groszku cukrowego, pak choi albo liści szpinaku
Kilka boczniaków
świeża kolendra – listki
opakowanie makaronu ryżowy (typ do pad thai)
czarny sezam

Puszkę mleka kokosowego dokładnie rozmieszaj i wlej do garnka z dodatkiem posiekanych: imbiru, trawy cytrynowej, łodyżek kolendry, liści kafiru oraz galangalu. Gotuj przez chwilę na małym ogniu i dodaj pozostałe przyprawy. Po 10 minutach odstaw na parę minut, żeby smaki się „przegryzły“ i przecedź.

Dodaj sok z cytryny i sos bezrybny. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do bulionu dodaj boczniaki i inne dodatki, chwilę gotuj. Tofu odsącz z zalewy i owiń ręcznikiem papierowym albo bawełnianą ściereczką, żeby pozbyć się jak największej ilości płynu, pokrój na plasterki, wrzuć na rozgrzaną patelnię, najlepiej z nieprzywierającą powłoką i smaż bez dodatku tłuszczu aż się zarumieni.

Przelej zupę do misek, dodaj makaron, świeżą kolendrę, tofu oraz posyp czarnym sezamem.

Iga Urbańska
Sklep Roślinny
Rynek Dębnicki 10, Kraków

Więcej od loungemag
Krakowska Scena Barmanów: Zamiast wódki weź Krisa
Fundacja Agenor z Krakowską Sceną Barmanów organizują akcję charytatywną pod hasłem ZAMIAST. Fundacja Agenor...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *