I think U freaky [Michał Zębik]

Broda piwowara i wynalazki z zagranicy

Skupiam się dziś na polskich przykładach, ale w temacie piwnych szaleństw nie sposób nie wspomnieć o tych z zagranicy. Jednym z ciekawszych jest piwo fermentowane drożdżami… z brody piwowara. Konkretnie chodzi o „Beard Beer” z amerykańskiego Rogue Brewing. Piwo powstało na bazie drożdży namnożonych w brodzie mistrza Johna Maiera, który ponoć nie golił jej dobrych 30 lat. Obrzydliwe? Dla niektórych zapewne, choć jak twierdzi sam Maier, piwo smakuje jakby były w nim jakieś przyprawy…

michał zębik zębem po kuflu I think U freaky [Michał Zębik] 1

To może dla odmiany coś smaczniejszego, bo pizzę chyba każdy lubi. Czy jednak warzenie z nią piwa to dobry pomysł? Na pewno zrealizowany pod postacią „Mamma Mia Pizza Beer”, do którego według producenta trafiła cała pizza Margherita ze wszystkimi przyprawami. Bazylia, czosnek i oregano nie pasują? No to może chilli. Wbrew pozorom jako dodatek do piwa, papryczki nie są rzadkością. W przypadku meksykańskiego „Cave Creek Chili Beer” ostra papryczka serrano jest jednak dodawana w całości do butelek 330 ml. Samo piwo to zwykły amerykański lager typu tamtejszego Budweisera, ale ze względu na dodatek, jego wypicie może być ognistym doświadczeniem.

Więcej od loungemag
Szybkie przepisy na wyborne infuzje prosto z Muzeum Polskiej Wódki [przepisy]
Przygotowanie domowych nalewek na bazie Polskich Wódek może zająć kilka tygodni, miesięcy, a nawet...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *