Tęczowa sałatka z sosem orzechowym [przepis]. Danie ekspresowe i pyszne! Bazę stanowią makaron ryżowy i tofu, jako dodatki można wybrać to co akurat ma się pod ręką albo zrobić czyszczenie lodówki.
Składniki na dwie porcje:
sałatka:
pół paczki makaronu ryżowego
posiekane: papryka czerwona, marchewka, zielony ogórek,
fioletowa kapusta
garść mięty i kolendry
tofu:
kostka tofu
garść panierki panko
sól i pieprz
3 łyżki mąki i kilka łyżek wody
opcjonalnie: szczypta kurkumy
sos:
2 łyżki masła orzechowego
łyżka sosou sojowego
posiekany 1-cm kawałek imbiru
posiekany ząbek czosnku
pół papryczki chili, pozbawionej pestek i posiekanej
sok z połowy limonki albo cytryny
łyżka oleju sezamowego
opcjonalnie: łyżka syropu klonowego
Zacznij od przygotowania tofu: odsącz je z zalewy i odciśnij w papierowym ręczniku żeby pozbyć się nadmiaru płynu. Pokrój na duże kostki. Panierkę przesyp do miski, w oddzielnej misce wymieszaj mąkę z wodą i przyprawami do uzyskania konsystencji ciasta naleśnikowego. Tofu zanurz w cieście i obtocz w panierce, najlepiej podwójnie, smaż na mocno rozgrzanym oleju.
Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakawaniu. Warzywa posiekaj, zetrzyj albo obierz na cienkie paski obieraczką julienne. Wmieszaj z makaronem. Przełóż na talerze, dodaj tofu, polej sosem i posyp uprażonym na patelni sezamem.