Przepis na sobotę: tarta na słono. Sobota w dzisiejszym wydaniu będzie miała słony smak ciasta, pomidorów, szpinaku i mocnego akcentu w postaci koziego sera. Łatwa do zrobienia, smaczna, a także zaliczamy ją do tzw. „wygodnego jedzenie”.
W dzisiejszym cyklu przepis na sobotę naszym bohaterem jest tarta szpinakowo-pomidorowa z kozim serem!
Składniki:
1 arkusz dobrej jakości gotowego ciasta
1 łyżka oliwy z oliwek
1 posiekana duża czerwona cebula
4 posiekane plastry boczku z usuniętą skórką
1 pęczek szpinaku – dokładnie umyty i posiekany
3 duże jaja
500 g ricotty
150 ml kwaśnej śmietany
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
1 łyżka mąki pszennej
sól morska
świeżo zmielony czarny pieprz
mała garść świeżego oregano lub szczypta suszonego oregano
2 duże pomidory pokrojone poziomo na plasterki
2 łyżki startego parmezanu
kozi ser
- Posmaruj masłem formę do tarty o średnicy 23 cm. Rozgrzej piekarnik do 180 ° C.
-
Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę. Nakłuj ciasto widelcem. Połóż na nim duży kawałek papieru do pieczenia i coś do obciążenia (np. fasolę, ryż albo pokrojone jabłko). Piecz ok. 10-15 min na złoty kolor. Po tym czasie wyciągnij ciasto z piekarnika.
3. Wlej na rozgrzaną patelnię oliwę z olwiek, dodaj cebulę i smaż ok.3-5 min aż będzie miękka. Dodaj boczek i smaż kolejne 3-4 min. Następnie wrzuć szpinak i smaż dopóki nie zwiędnie.
- Odstaw patelnię na bok, wsyp mąkę i wymieszaj.
-
W blenderze zmiksuj ricotte, śmietanę, jajka, gałkę muszkatołową aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj do mieszaniny szpinak i delikatnie zmiksuj. Dodaj oregano, szczyptę soli i pieprzu, a na koniec ponownie wszystko zmiksuj.
-
Wlej mieszaninę do formy. Udekoruj plastrami pomidora i startym parmezanem. Piecz ok. 30-35 min.
-
Wyjmij z piekarnika. Jak tarta trochę ostygnie, posyp kozim serem i udekoruj listkami oregano.
Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony fingerforkknife.com