Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską
Majówka, czas rozpocząć sezon grillowy. Dla miłośników ryb proponujemy przepis na soczyste szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską 1

Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

Składniki:

1/2 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki mirinu – słodkie wino ryżowe
1 łyżka miodu
1 łyżka startego czosnku
3 łyżki startego imbiru
2 łyżki oleju sezamowego
1/2 łyżki płatków chilli
1 kg filetów z łososia pociętych w 1,5 cm kostkę
20 śliwek kalifornijskich
10 patyczków do szaszłyków namoczonych w wodzie

Sos:

4 śliwki kalifornijskie
2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1/2 szklaki wody
1 łyżka płatków chili

Przygotowanie:

Sos: wszystkie składniki sosu blendujemy

Matynata: Sos sojowy, mirin, imbir, czosnek, miód i olej sezamowy mieszamy w misce, aż miód się rozpuści. Umieszczamy łososia w marynacie i schładzamy minimum godzinę.

Łososia i śliwki nadziewamy na patyczki bambusowe. Szaszłyki kładziemy na rozgrzanym i natłuszczonym grillu. Smażymy po 4 min z każdej strony smarując pozostałą marynatą. Serwujemy natychmiast.

5 porcji

Czas przygotowania:
10 min. + czas marynowania: 1 godz.

Więcej przepisów znajdziecie tu

Written By
More from loungemag
Poproszę bieliznę dla mnie,  żeby pasowała na tą Panią – czyli rady z bieliżnianej szuflady.
Wyruszając na zakup bielizny warto zadać sobie pytanie czy bielizna ma być...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *