Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską
Majówka, czas rozpocząć sezon grillowy. Dla miłośników ryb proponujemy przepis na soczyste szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską 1

Szaszłyki z łososia ze śliwką kalifornijską

Składniki:

1/2 szklanki sosu sojowego
1/4 szklanki mirinu – słodkie wino ryżowe
1 łyżka miodu
1 łyżka startego czosnku
3 łyżki startego imbiru
2 łyżki oleju sezamowego
1/2 łyżki płatków chilli
1 kg filetów z łososia pociętych w 1,5 cm kostkę
20 śliwek kalifornijskich
10 patyczków do szaszłyków namoczonych w wodzie

Sos:

4 śliwki kalifornijskie
2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
1/2 szklaki wody
1 łyżka płatków chili

Przygotowanie:

Sos: wszystkie składniki sosu blendujemy

Matynata: Sos sojowy, mirin, imbir, czosnek, miód i olej sezamowy mieszamy w misce, aż miód się rozpuści. Umieszczamy łososia w marynacie i schładzamy minimum godzinę.

Łososia i śliwki nadziewamy na patyczki bambusowe. Szaszłyki kładziemy na rozgrzanym i natłuszczonym grillu. Smażymy po 4 min z każdej strony smarując pozostałą marynatą. Serwujemy natychmiast.

5 porcji

Czas przygotowania:
10 min. + czas marynowania: 1 godz.

Więcej przepisów znajdziecie tu

Więcej od loungemag
Czy krzesło musi być zwykłe?
Krzesło, fotel, siedzisko – niby zwykły mebel będący koniecznym elementem każdego wnętrza,...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *