Suszony filet z Gęsi na słoneczniku, gruszce i sosie z rokitnika


Zwycięski przepis na gęsinę Króla Gęsiny 2014/15 Tomasza Dziury z restauracji Andromeda w Hotelu Galaxy w Krakowie:• Filet z gęsi 100 gr

• Tymianek, majeranek 10 gr
• Sól morska 300 gr
• Wino 50 ml
• Oliwa
• Gruszka ½ szt
• Cytryna ¼ szt
• Cukier 25 gr
• Sok z rokitnika 30 gr
• Słonecznik 5 gr
• Chleb żytni cienki plasterek
• Tłuszcz gęsi 100 gr

Filet z gęsi zasypujemy świeżymi ziołami i grubą warstwą soli i pozostawiamy na 24h–48h, następnie pozbywamy się soli i suszymy 24–48h w zależności od grubości fileta. Wysuszoną gęś zawijamy w ręcznik namoczony w białym winie na kolejne 48h następnie posypujemy świeżo zmielonym pieprzem, smarujemy oliwą i zgrzewamy.
Sałatka – Gruszkę obieramy, kroimy i wrzucamy do soku z cytryny i dodajemy prażony słonecznik, cukier i sok z rokitnika.
Sos – rokitnik obieramy, przecieramy, sporządzamy delikatny karmel dodajemy sok z cytryny i przetarty sok z rokitnika.
Cienko krojone plastry gęsi podajemy na sałace z gruszki, polewamy sosem z rokitnika oraz smażonym chlebem żytnim w gęsim tłuszczu. Skrapiamy oliwą i dekorujemy ziołami.

www.slowfood.pl

Więcej od loungemag

Naturalne? Czy aby na pewno?

Świadomość konsumenta stale rośnie. Coraz trudniej nas oszukać przy wyborze preparatów, które...
WIĘCEJ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *