Poncz! Sposób na ochłodzenie i dobry nastrój. Sezon letni daje się we znaki. To nie tylko pyszne owoce, pora grilli i urlopów, czy dużej ilości słonecznych dni. To także, niestety, bardzo czasami męczący upał. Konieczne jest znalezienie równowagi. Tak, by wykorzystać wakacje tak, jak chcemy, czyli miło i przyjemnie, a jednocześnie nie przegotować się w upale. Doskonałym sposobem na to jest odnalezienie napoju, który orzeźwi, ale i wprawi w dobry nastrój. Czyli, oczywiście, napoju z alkoholem. A do takich należy poncz. Smacznego.
Przedstawiamy nasze dwa ulubione przepisy. Przygotowanie takiego ponczu to nic prostszego – wystarczy zmieszać składniki w misce, a następnie przelać do szklanek wypełnionych lodem. 5 minut pracy i już możemy cieszyć się rozluźniającym ochłodzeniem.
Moscow Mule w wersji ponczu
Przyjemne, orzeźwiające, nie za słodkie Moscow Mule. Idealne, jeśli nie jesteście fanami owoców jagodowych, na których opiera się klasyczny poncz.
Składniki
4 szklanki lodu
4 szklanki piwa imbirowego
3 szklanki wódki
szklanka soku z limonki
2 duże garście świeżej mięty
listki mięty i plasterki limonki do dekoracji
Poncz na bazie różowego wina
Rose jest lekkie, przyjemne, delikatne. W połączeniu z owocowym smakiem stworzy napój, który można pić jak wodę, a może nawet częściej 🙂
Składniki
3 szklanki lodu
butelka różowego wina
1/3 szklanki wódki
1 litr smakowej wody gazowanej (najlepiej truskawowej lub jagodowej)
sok z jednej limonki
1 limonka w plasterkach
2 łyżki miodu
maliny, borówki i truskawki w plasterkach do dekoracji (ilość wedle uznania)