Sezon na śliwki jest w pełni i trzeba go wykorzystać. Ciasto ze śliwkami to idealny pomysł, jednak miałam dość nudnych placków czy też biszkoptów ze śliwkami, a jednocześnie chciałam coś łatwego do zrobienia.
Tak o to natknęłam się na przepis na ciasto idealne, które nie dość, że jest proste do zrobienia, to smakuje wybornie: słodkie śliwki przeplatają się z lekko kwaśnymi jeżynami zatopionymi w cieście, a wszystko to z pomarańczowo- waniliowym posmakiem. Z pewnością świetne do zrobienia na weekend!
Przepis na ciasto śliwkowo-jeżynowe:
Składniki:
400 g śliwek (bez pestek i pokrojone w ćwiartki)
1 cytryna (starta skórka i sok)
60 g cukru
1 laska wanilii
170 g mąki
100 g płatków migdałów
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g masła
120 g cukru
2 jajka
100 g jeżyn
Polewa:
30 g masła
25 g brązowego cukru
1 pomarańcza (skórka i sok)
30 g płatków migdałów
Przepis
- Rozgrzej piekarnik do 180 °C.
- Do ceramicznego naczynia wrzuć śliwki, następnie polej sokiem i dodaj skórkę z cytryny oraz ziarenka z laski wanilii i cukier. Odstaw na 10 min, a potem włóż je do piekarnika na kolejne 15 min aż zmiękną.
- W osobnym naczyniu przygotuj ciasto: wymieszaj mąkę, płatki migdałów i proszek do pieczenia. W drugiej misce zmiksuj masło i cukier do uzyskania puszystej konsystencji. Dalej miksując dodaj po 1 jajku. Mieszając połącz z suchymi składnikami.
- Wylej ciasto do formy wysmarowanej masłem, a następnie wyłóż na to upieczone śliwki (bez soku z cytryny, ale nie wylewaj go) i jeżyny. Piecz ok. 30 min do momentu, kiedy brzegi będą już upieczone, a środek troszkę miękki. Zredukuj temperaturę pieczenia do 160 stopni.
- Polewa: na patelni rozpuść masło, dodaj brązowy cukier, skórkę i sok z pomarańczy oraz płatki migdałów. Całość wylej na ciasto i piecz następne 20 min.
- Podawaj z sokiem pozostałym po pieczeniu śliwek. Smacznego!
Przepis pochodzi ze strony: www.karenmartini.com