Sera do wina?

fot. winery-sage.com

Oczywiście! Ale odpowiednio pokrojony i wybrany. W odpowiednim towarzystwie i połączeniu.

Znam osobiście zwolenników twierdzących, że sery nie muszą być pokrojone. Podajemy je wtedy całe na desce wraz z kilkoma odpowiednimi nożami. Każdy odkrawa sobie po prostu kawałek sera, na który ma ochotę. To wersja dla zabieganych i zapracowanych, minimum wysiłku i włożonej pracy, a maksimum przyjemności.

Ja jestem jednak zwolenniczką pokrojonej wersji serów na odpowiednio skomponowanej desce. Jest ona zdecydowanie bardziej elegancka, ale i bardziej pracochłonna – wymaga przemyślanych działań i nieco więcej strategii. Pocieszeniem jest to, że z czasem – oczywiście praktykując, proces ten zdecydowanie ulega skróceniu i dopracowaniu o własne elementy i dodatki.

Z dalszej części artykułu dowiecie się jak:
  • przygotować „klasyczną”deskę serów,
  • pokroić poszczególne gatunki sera,
  • jakie dodatki można podać,
  • dobierać wino do sera
Więcej od loungemag

komiksowa warszawa 2015

Szósta edycja jednego z największych festiwali komiksu w Europie Środkowej rusza już za dwa dni...
WIĘCEJ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *