Sangria – hit tego lata!

Sangria - hit tego lata!
Sangria – orzeźwiający napój na bazie wina, z dodatkiem owoców i lodu. Bardzo popularny na Południu, ostatnio stał się modny na całym świecie. To doskonały sposób na przetrwanie upałów, a w dodatku jest pyszny i lekki. Doskonałe urozmaicenie dla letnich grillów i ogrodowych imprez. Zobaczcie nasze ulubione przepisy na urozmaicenie klasycznej sangrii!

 

  1. Sangria na bazie herbaty

Składniki

butelka białego wina

4 szklanki słodkiej herbaty (zielonej lub czarnej, do słodzenia radzimy użyć miodu)

1/4 szklanki triple sec

2 szklanki mrożonych brzoskwiń w plastrach

2 szklanki malin

Jak przygotować napój? Nic prostrzego. Owoce włożyć do dzbanka, zalać płynnymi składnikami. Całość porządnie schłodzić.

 

2. Arbuzowa sangria

Składniki

1 arbuz

butelka schłodzonego białego wina

2 szklanki białego rumu

1 szklanka wody gazowanej

1/3 szklanki soku z limonki

2 szklanki dowolnie wybranych mrożonych owoców

 

Przygotowanie

Odetnij 1/3 arbuza wzdłuż jego dłuższej krawędzi, zachowaj tę część na później.Wnętrze pozostałych 2/3 wydrąż i zmiksuj. Powstały płyn wlej do wydrążonej skorupki arbuza, dodaj wino, rum, sok z limonki i wodę. Wymieszaj. Na końcu wrzuć mrożone owoce i pokrojoną w kostkę, pozostałą 1/3 arbuza. Chłodź w lodówce około 3 godziny.