Sandacz z solą bazyliową na dyniowym Puree z pieczonymi burakami i chipsami z jarmużu
Składniki na 2 porcje:
- 400 g polędwicy z sandacza
- 1 kg dyni
- 2 buraki średniej wielkości
- 2 garści jarmużu
- Pół pęczka bazylii, ok. 20 g
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 źdźbła trawy cytrynowej
- Łyżka soku z cytryny
- Płaska łyżka miodu
- Sól himalajska, pieprz gruboziarnisty
Jak?
- Przygotuj sól bazyliową. W tym celu umyte i osuszone liście bazylii wyłóż na blaszce do pieczenia, oprósz delikatnie solą himalajską i piecz w temp. 140 °C z termo-obiegiem przez ok. 20 minut. Tak upieczone liście bazylii pokrusz na pył.
- Przyrządź marynatę do ryby. Zmiksuj: oliwę z oliwek, sól himalajską, pieprz, trawę cytrynową i sól bazyliową. Sandacza nasmaruj przygotowaną marynatą, następnie piecz w piekarniku przez 8-10 min. W temp. 160 °C.
- Przygotuj puree z dyni: dynię obierz ze skórki, pozbaw ją pestek i pokrój w kostkę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia umieść dynię i piecz przez 15 minut w temperaturze 160 °C. Upieczoną dynię zmiksuj na gładką konsystencję z dodatkiem soku z cytryny, miodu i szczypty soli himalajskiej.
- Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku z termo-obiegiem, aż do uzyskania miękkości. Czas pieczenia będzie uwarunkowany wielkością buraków. Tak przygotowane buraki obierz i pokrój w dowolnej wielkości kostkę.
- Jarmuż umyj, skropl delikatnie oliwą z oliwek, oprósz solą i piecz przez 10 minut, w temp. 170 °C, aż będzie chrupiący.
- Na dyniowym puree ułóż sandacza, dodając buraki i chipsy z jarmużu.
Smacznego !
Przepis: FitLab Catering