Sandacz z solą bazyliową

Fot. Robert Bednarczyk | Lounge

Sandacz z solą bazyliową na dyniowym Puree z pieczonymi burakami i chipsami z jarmużu

Składniki na 2 porcje:

  • 400 g polędwicy z sandacza
  • 1 kg dyni
  • 2 buraki średniej wielkości
  • 2 garści jarmużu
  • Pół pęczka bazylii, ok. 20 g
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 źdźbła trawy cytrynowej
  • Łyżka soku z cytryny
  • Płaska łyżka miodu
  • Sól himalajska, pieprz gruboziarnisty

Jak?

  1. Przygotuj sól bazyliową. W tym celu umyte i osuszone liście bazylii wyłóż na blaszce do pieczenia, oprósz delikatnie solą himalajską i piecz w temp. 140 °C z termo-obiegiem przez ok. 20 minut. Tak upieczone liście bazylii pokrusz na pył.
  2. Przyrządź marynatę do ryby. Zmiksuj: oliwę z oliwek, sól himalajską, pieprz, trawę cytrynową i sól bazyliową. Sandacza nasmaruj przygotowaną marynatą, następnie piecz w piekarniku przez 8-10 min. W temp. 160 °C.
  3. Przygotuj puree z dyni: dynię obierz ze skórki, pozbaw ją pestek i pokrój w kostkę. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia umieść dynię i piecz przez 15 minut w temperaturze 160 °C. Upieczoną dynię zmiksuj na gładką konsystencję z dodatkiem soku z cytryny, miodu i szczypty soli himalajskiej.
  4. Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku z termo-obiegiem, aż do uzyskania miękkości. Czas pieczenia będzie uwarunkowany wielkością buraków. Tak przygotowane buraki obierz i pokrój w dowolnej wielkości kostkę.
  5. Jarmuż umyj, skropl delikatnie oliwą z oliwek, oprósz solą i piecz przez 10 minut, w temp. 170 °C, aż będzie chrupiący.
  6. Na dyniowym puree ułóż sandacza, dodając buraki i chipsy z jarmużu.

Smacznego !

Przepis: FitLab Catering

Więcej od loungemag

Eliksir młodości naszych czasów

Kiedy zastanawiam się, co mogę dać najlepszego swojej skórze, od razu przychodzi mi...
WIĘCEJ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *