Sałatka z quinoa, pieczoną kaczką, duszonym brokułem w sosie maślankowo-morelowym

quinoa Sałatka z quinoa, pieczoną kaczką, duszonym brokułem w sosie maślankowo-morelowym 1

Co potrzeba:

  • 200 g quinoa
  • 1 brokuł
  • 500 g piersi z kaczki ze skórą
  • 250 g moreli
  • 30 g płatków z migdałów

Mieszanka przypraw (½ łyżeczki każdej przyprawy):

  • kminu rzymskiego
  • słodkiej papryki
  • kolendry
  • bazylii
  • cząbru
  • tymianku
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 pomarańcza
  • 500 ml maślanki
  • sól i pieprz

Jak zrobić:

Pierś ułożyć na foli aluminiowej skórą do dołu. Mieszanką przypraw posypać mięso. Wycisnąć sok z połowy pomarańczy na mięso, a z drugiej połowy wykroić trzy plastry i położyć na posypanych przyprawach na górze. Zawinąć. Upiec dzień wcześniej najlepiej na noc, by przyprawy i sok przeszły swym smakiem mięso. Piec 30 minut w temperaturze 180 st. C. Tak upieczone mięso zostawić w folii do ostygnięcia, a następnie na całą noc włożyć kaczkę do lodówki. Brokuła podzielić na małe różyczki i zagotować na półchrupko, tj. od zagotowania wody maksymalnie 5 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Odstawić do ostygnięcia.

Quinoa- komosa ryżowa, ugotować wg przepisu na opakowaniu. Morele umyć, wydrylować, pokroić w kostkę i udusić w garnku o grubym dnie na bardzo wolnym ogniu do otrzymania gładkiej masy, często mieszając żeby się nie przypaliło. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów. Maślankę wymieszać z wystygniętym musem z moreli. Pokroić pierś z kaczki na paski wcześniej pozbywając się skóry. Połączyć wszystkie składniki. Doprawić solą i pieprzem według uznania.

Smacznego!

Agnieszka Majksner – Slow Me

Written By
More from loungemag
Biżuteria do rozpiętej koszuli
Przełom wiosny i lata to idealny moment na to, by wysunąć biżuterię na pierwszy plan. Rozpinamy koszule,...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *