Sałatka z komosy

Sałatka z komosy
Sałatka z komosy, z orzechami, jabłkiem i śliwką kalifornijską

Składniki

1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
½ szklanki śliwek kalifornijskich
½ dużego jabłka
½ szklanki różnych orzechów (pekan, macadamia, laskowe, włoskie)
1 łyżka posiekanej mięty
Sok z ½ limonki
1 łyżka syropu z agawy lub miodu
1 łyżka oleju kokosowego
Opcjonalnie: jogurt naturalny do podania

Przygotowanie:
Orzechy prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Studzimy i drobno kroimy. Śliwki kalifornijskie, jeśli są soczyste i miękkie kroimy w cienkie paski, jeśli są podsuszone zalewamy wcześniej ciepłą wodą i odstawiamy, aż zmiękną. Komosę przepłukujemy zimną wodą, następnie gotujemy w lekko osolonym wrzątku, aż będzie miękka. Odcedzamy, mieszamy z olejem kokosowym. Jabłko kroimy w kostkę i łączymy z przestudzoną komosą, orzechami, posiekaną miętą. Całość skrapiamy sokiem z limonki i syropem z agawy. Sałatkę pakujemy do pojemników, nakładamy ewentualnie na wierzch po czubatej łyżce jogurtu, zamykamy szczelnie i zabieramy do szkoły lub pracy.

Przepis autorstwa Mariety Mareckiej

2 porcje

Czas przygotowania:
30 minut

Więcej od loungemag
Otwieramy serca. Otwieramy głowy. Otwieramy nasz Teatr.
Wszyscy potrzebujemy sztuki i dobra, które ona wnosi w nasze życie. Tym bardziej teraz,...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *