Sałatka z komosy

Sałatka z komosy

Sałatka z komosy, z orzechami, jabłkiem i śliwką kalifornijską

Składniki

1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
½ szklanki śliwek kalifornijskich
½ dużego jabłka
½ szklanki różnych orzechów (pekan, macadamia, laskowe, włoskie)
1 łyżka posiekanej mięty
Sok z ½ limonki
1 łyżka syropu z agawy lub miodu
1 łyżka oleju kokosowego
Opcjonalnie: jogurt naturalny do podania

Przygotowanie:
Orzechy prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Studzimy i drobno kroimy. Śliwki kalifornijskie, jeśli są soczyste i miękkie kroimy w cienkie paski, jeśli są podsuszone zalewamy wcześniej ciepłą wodą i odstawiamy, aż zmiękną. Komosę przepłukujemy zimną wodą, następnie gotujemy w lekko osolonym wrzątku, aż będzie miękka. Odcedzamy, mieszamy z olejem kokosowym. Jabłko kroimy w kostkę i łączymy z przestudzoną komosą, orzechami, posiekaną miętą. Całość skrapiamy sokiem z limonki i syropem z agawy. Sałatkę pakujemy do pojemników, nakładamy ewentualnie na wierzch po czubatej łyżce jogurtu, zamykamy szczelnie i zabieramy do szkoły lub pracy.

Przepis autorstwa Mariety Mareckiej

2 porcje

Czas przygotowania:
30 minut

Więcej od loungemag

Filmowe strzały Kuby Armaty (2)

Od premiery ostatniego filmu Marka Koterskiego „Baby są jakieś inne” minęło siedem lat....
WIĘCEJ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *