Sałatka z dynią, smażonymi śliwkami i dwoma serami [przepis]

Sałatka z dynią, smażonymi śliwkami i dwoma serami
Składniki

·      ¼ małej dyni
·      3-4 śliwki węgierki
·      Pół serka koziego
·      Łyżka sypkiego twarogu (półtłustego)
·      Kilka liści sałaty lodowej
·      ½ cytryny
·      2 łyżki masła
·      1 łyżka oliwy
·      Sól, pieprz, szczypta cynamonu, pestki z dyni

Przygotowanie

Liście sałaty lodowej płuczemy i rwiemy na kawałki. Dynię obieramy i kroimy w kostkę (ja kroję na dość małe kawałeczki). Na patelni rozpuszczamy część masła i oliwę, wrzucamy pokrojoną dynię, dodajemy szczyptę soli i pieprzu oraz skórkę z połowy cytryny (wcześniej ścieramy ją na tarce, na najmniejszych oczkach). Smażymy całość aż dynia się przyrumieni, a później podlewamy wodą i dusimy do miękkości (pamiętajcie, by wody było naprawdę niewiele. Jeśli dynia jest pokrojona w małe kawałki być może wystarczy ją tylko podsmażyć i będzie już miękka).

Dynię układamy na sałacie, polewamy sosem cytrynowo maślanym, który został ze smażenia. Na tej samej patelni smażymy śliwki z dodatkiem masła i cynamonu (do miękkości), a następnie dodajemy je do sałatki. Całość posypujemy twarogiem i pestkami z dyni, dodajemy serek kozi i doprawiamy wg. uznania. Podajemy z pieczywem.

 

Written By
More from loungemag
5 zasad dobrego odżywiania. Jedzenie intuicyjne [ekocentryczka]
Ważne jest dla mnie świadome podejście do jedzenia oraz jedzenie intuicyjne. Co to dokładnie znaczy?...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *