Sałatka w słoiku z kurczakiem balsamico

Sałatka w słoiku z kurczakiem balsamico
fot: Robert Bednarczyk/ Agencja Media Lounge
Sałatka w słoiku z kurczakiem balsamico, quinoą, warzywami i granatem
Składniki na 2 porcje:

1 pojedynczy filet z kurczaka
1/2 szklanki komosy ryżowej
1 duża marchew
2 garści szpinaku
1/4 granatu
1 duży ogórek zielony
1 awokado
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki miodu
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
musztarda Dijon

ćwiartka pomarańczy
2 listki mięty
pieprz gruboziarnisty
sól himalajska
2 słoiki 1/2 litrowe z przykrywką

Jak?

Przygotuj marynatę balsamico. Oliwę z oliwek, połącz z dwiema łyżeczkami octu balsamicznego, wyciśniętym czosnkiem, pieprzem, solą himalajską i łyżeczką miodu. Następnie natrzyj nią kurczaka. Tak przygotowany filet, piecz w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym przez ok. 50 min w temp.180 °C. W tym czasie ugotuj komosę ryżową i przygotuj dressing pomarańczowo-musztardowy z miętą: skórkę z pomarańczy sparz wrzątkiem, następnie zetrzyj na tarce tyle, ile zmieści się na dużej łyżce. W misce wymieszaj łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę ulubionej musztardy (może być Dijon), łyżeczkę soku z pomarańczy, łyżeczkę miodu, sól, pieprz i 2 listki mięty. Całość zblenduj. Do słoika wyłóż warstwowo, odpowiednio: przestudzoną komosę ryżową, szpinak, kurczaka, tagiatelle z marchewki i zielonego ogórka. Na wierzch dodaj pestki granatu, następnie całość polej dressingiem. Słoik wypełniony po brzegi odżywczym posiłkiem, możesz śmiało wziąć ze sobą.

Przepis przygotowany przez dietetyków Fitlab Catering dietetyczny

Więcej od loungemag
Czy świat mody zdziczał?
Choć wiem, że dziki wywołują ostatnio wiele emocji, to nic nie poradzę, że temat przewodni aktualnego...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *