Sałatka w słoiku z kurczakiem balsamico, quinoą, warzywami i granatem
Składniki na 2 porcje:
1 pojedynczy filet z kurczaka
1/2 szklanki komosy ryżowej
1 duża marchew
2 garści szpinaku
1/4 granatu
1 duży ogórek zielony
1 awokado
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki miodu
oliwa z oliwek
ocet balsamiczny
musztarda Dijon
ćwiartka pomarańczy
2 listki mięty
pieprz gruboziarnisty
sól himalajska
2 słoiki 1/2 litrowe z przykrywką
Jak?
Przygotuj marynatę balsamico. Oliwę z oliwek, połącz z dwiema łyżeczkami octu balsamicznego, wyciśniętym czosnkiem, pieprzem, solą himalajską i łyżeczką miodu. Następnie natrzyj nią kurczaka. Tak przygotowany filet, piecz w piekarniku, w naczyniu żaroodpornym przez ok. 50 min w temp.180 °C. W tym czasie ugotuj komosę ryżową i przygotuj dressing pomarańczowo-musztardowy z miętą: skórkę z pomarańczy sparz wrzątkiem, następnie zetrzyj na tarce tyle, ile zmieści się na dużej łyżce. W misce wymieszaj łyżkę oliwy z oliwek, łyżkę ulubionej musztardy (może być Dijon), łyżeczkę soku z pomarańczy, łyżeczkę miodu, sól, pieprz i 2 listki mięty. Całość zblenduj. Do słoika wyłóż warstwowo, odpowiednio: przestudzoną komosę ryżową, szpinak, kurczaka, tagiatelle z marchewki i zielonego ogórka. Na wierzch dodaj pestki granatu, następnie całość polej dressingiem. Słoik wypełniony po brzegi odżywczym posiłkiem, możesz śmiało wziąć ze sobą.
Przepis przygotowany przez dietetyków Fitlab Catering dietetyczny