Składniki:
4 duże pomidory malinowe
150g pomidorów koktajlowych
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej dymki
pół pęta kiełbasy chorizo
3 łyżki octu winnego
ser kozi
chleb żytni
sól
pieprz
Przygotowanie:
Pomidory pokrój w duże kawałki, a pomidorki koktajlowe przekrój na pół. Wrzuć do miski i posyp natką i dymką. Dopraw solą i pieprzem.
Chorizo pokrój w plastry i wrzuć na patelnię. Smaż ok. 10 minut aż większość tłuszczu się wytopi. Następnie dorzuć pokrojony w pasterki czosnek. Uważaj, aby się nie przypalił, bo będzie gorzki. Najlepiej cały czas mieszaj.
Kiedy czosnek zacznie się robić chrupiący na patelnię wlej ocet winny. Wymieszaj całość i przełóż do miski z warzywami. Wymieszaj wszystkie składniki.
Posyp pokruszonym serem kozim. Podawaj z chlebem żytnim maczanym w soku z sałatki.
przepis przygotowany przez meatmyday.pl/