Są takie desery, które smakują zawsze i niemalże każdemu. Eklery z budyniem

Są takie desery, które smakują zawsze i niemalże każdemu. Eklery z budyniem

Eklery z budyniem, truskawkami i bitą śmietaną. Są takie desery, które smakują zawsze i niemalże każdemu; tak klasyczne, że ciężko spotkać kogoś, kto nie miałby okazji ich spróbować. Takim deserem są dla mnie ptysie czy też ich smuklejsi kuzyni – eklery.

Eklery pamiętam jeszcze z dzieciństwa. Mama co jakiś czas kupowała je w pobliskiej cukierni ku uciesze całej rodziny. Wypełnione były najprawdziwszą bitą śmietaną, a nie jakimś kremem o podejrzanym pochodzeniu i smaku. Zawsze zaczynałam od zjedzenia górnej warstwy ciasta, a potem przechodziłam do wypełnienia. Uwielbialiśmy je, ale nigdy nie wpadliśmy na to, że takie słodkie cudeńka można przygotować samemu w domu. Wydawało mi się, że coś tak wspaniale delikatnego musi być diabelnie skomplikowane i nawet nie próbowałam się za nie zabierać. Do czasu… Ciasto parzone przestało być dla mnie wyzwaniem, gdy nauczyłam się piec karpatkę, więc nic już nie stało na przeszkodzie, by zrobić eklery.

Och, jakie one były dobre! Cała rodzinka zajadała się z takim apetytem, że dwadzieścia (co prawda niewielkich) eklerów zniknęło w jeden dzień. Możecie mi wierzyć, niełatwo się od nich oderwać. Sprawdźcie sami!

Składniki na ciasto:
  • szklanka wody

  • 125 g margaryny

  • szklanka mąki

  • 5 jajek

Składniki na krem:
  • 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem

  • 800 ml mleka

  • 150 g miękkiego masła

  • 350 ml śmietany 36%

  • pół szklanki cukru pudru

  • 300 g truskawek

Krok 1:

Wodę zagotować z margaryną, aż do jej rozpuszczenia. Wsypać szklankę mąki i mieszać, aż do uzyskania jednolitego, odchodzącego od garnka ciasta. Wystudzić i po kolei wmiksowywać do ciasta jaja.

Krok 2:

Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z odciętą końcówką i wyciskać długie paski na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Należy pamiętać o dużych odstępach, ponieważ eklery znacznie urosną w trakcie pieczenia.

Krok 3:

Piec 25-30 minut w temperaturze 200 stopni – aż do zezłocenia.

Krok 4:

Budynie przygotować według przepisu na opakowaniu w mniejszej ilości mleka –

wystarczy 800 ml. Wystudzić, kładąc na wierzch folię spożywczą, by nie utworzył się kożuch. Do zimnego budyniu wmiksować miękkie masło. Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno.

Krok 5:

Wystudzone eklery przekroić na pół, wypełnić porcją budyniu, na nim ułożyć kilka plasterków truskawek. Za pomocą rękawa z ozdobną tylką nałożyć na truskawki bitą śmietanę, po czym przykryć drugą częścią ciasta. Eklery posypać cukrem pudrem.

 

Tekst i zdjęcia: Magdalena Nosal

Więcej od loungemag

Szybkie miso w Podgórzu

Dosłownie z końcem stycznia na krakowskim Podgórzu, w miejscu po dawnym warzywniaku w okolicach klubu Korona, pojawiła...
WIĘCEJ