Rurki z kremem mascarpone, z hydrolatem z kwiatów lawendy Lavendziarnia Stoki 6 i karmelizowaną gruszką
Składniki:
*250 g serka mascarpone
*50 g kwaśnej śmietany 12%
*2 łyżeczki Hydrolatu z kwiatów lawendy Lavendziarnia Stoki 6
*2 czubate łyżeczki cukru pudru (do kremu) oraz cukier do panierowania gruszki
- rurki
*gruszka
*kilka listów świeżej melisy
*Lawenda kulinarna Lavendziarnia Stoki 6
Sposób przygotowania:
Gruszkę obrać ze skóry, pokroić na plastry 0,5 – 1 cm, obtoczyć/panierować w cukrze pudrze. Karmelizować na rozgrzanej patelni po ok. 1 minucie z każdej strony. Serek utrzeć ze śmietaną, cukrem i Hydrolatem z kwiatów lawendy na jednolitą masę. Powstały krem posypać listkami świeżej mięty pociętymi na cienkie paski i Lawendą kulinarną. Podać z karmelizowaną gruszką i rurkami.