Racuchy z jabłkiem i ptasim mleczkiem – przepis pełen rozpusty [przepis]

Racuchy z jabłkiem i ptasim mleczkiem - przepis pełen rozpusty [przepis]
Fot. Adam Cisowski
Gdy na zewnątrz zimno, w domu ciepło, miło i przyjemnie. Zimą dużo czytam, piszę i rozpieszczam się pysznościami. Lubię przyjmować gości, patrzeć na ogień buchający w kominku mojego rodzinnego domu, gadać do nocy. W grudniu zaczynam świętować już w połowie miesiąca. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis pełen rozpusty. Może przyda się na święta, może na Sylwestra, a może… do książki i spokojnego wieczoru pod kocem? Przed Wami racuchy ze śmietanką i ptasim mleczkiem. Smacznego!
Składniki:

¾ szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
jedno jajko
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta kardamonu i cynamonu
Do smażenia: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka masła
Pół szklanki słodkiej śmietanki
3 kawałki ptasiego mleczka
Orzechy włoskie
2 jabłka

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać cukier, cynamon, kardamon i sodę oczyszczoną. Wszystko wymieszać. Następnie dodać jajko i mleko. Dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek.  Jabłka obrać, pokroić w grube plastry, usunąć ze środka gniazda nasienne. Wkładać każdy plaster do ciasta, a następnie układać na rozgrzanym tłuszczu, na patelni. Przysmażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać ze śmietanką, pokrojonym w kawałki ptasim mleczkiem i orzechami. Można dodać owoce.

 

Agnieszka Żelazko

więcej przepisów

Więcej od loungemag
Jury 11. edycji Fashion Design Awards wyłoniło finalistów konkursu.
Jury 11. edycji Fashion Design Awards wyłoniło finalistów konkursu.W Fort Mokotów jurorzy...
Więcej