Racuchy z jabłkiem i ptasim mleczkiem – przepis pełen rozpusty [przepis]

Racuchy z jabłkiem i ptasim mleczkiem - przepis pełen rozpusty [przepis]
Fot. Adam Cisowski
Gdy na zewnątrz zimno, w domu ciepło, miło i przyjemnie. Zimą dużo czytam, piszę i rozpieszczam się pysznościami. Lubię przyjmować gości, patrzeć na ogień buchający w kominku mojego rodzinnego domu, gadać do nocy. W grudniu zaczynam świętować już w połowie miesiąca. Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis pełen rozpusty. Może przyda się na święta, może na Sylwestra, a może… do książki i spokojnego wieczoru pod kocem? Przed Wami racuchy ze śmietanką i ptasim mleczkiem. Smacznego!
Składniki:

¾ szklanki mleka
1 szklanka mąki pszennej
jedno jajko
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta kardamonu i cynamonu
Do smażenia: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka masła
Pół szklanki słodkiej śmietanki
3 kawałki ptasiego mleczka
Orzechy włoskie
2 jabłka

Przygotowanie:

Mąkę przesiać, dodać cukier, cynamon, kardamon i sodę oczyszczoną. Wszystko wymieszać. Następnie dodać jajko i mleko. Dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek.  Jabłka obrać, pokroić w grube plastry, usunąć ze środka gniazda nasienne. Wkładać każdy plaster do ciasta, a następnie układać na rozgrzanym tłuszczu, na patelni. Przysmażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać ze śmietanką, pokrojonym w kawałki ptasim mleczkiem i orzechami. Można dodać owoce.

 

Agnieszka Żelazko

więcej przepisów