Kontynuujemy odkrywanie jesiennych uroków. Kiedy pogoda coraz mniej nam się podoba, po tygodniu gęstej mgły, przyszła pora na sobotę. Spokojną sobotę, gdy mamy w końcu czas znaleźć przepisy, które pomogą nam rozgrzać się i poprawić swój stan – zarówno psychiczny, jak i fizyczny. Sprawdźcie, czy ta zupa sprawdzi się dobrze.
SKŁADNIKI
- po 1/2 łyżki masła i oliwy
- 1/2 cebuli
- 1 marchewka
- 2 ząbki czosnku
- 3 ziemniaki
- 50 g czerwonej soczewicy
- 1,5 litra bulionu (drobiowy, warzywny, rosół)
- 1/2 szklanki pokrojonych świeżych lub mrożonych grzybów (np. borowików, kurek, maślaków)
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
PRZYGOTOWANIE
W garnku na maśle i oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę i mieszając smażyć przez ok. 3 minuty. Dodać starty czosnek i chwilę razem podsmażać. Po chwili dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wypłukaną na sitku soczewicę. Następnie wlać bulion i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 10 minut. Wreszcie dorzucić pokrojone grzyby i gotować przez kolejne 5 minut. Następnie dodać koperek i koncentrat pomidorowy. Gotować jeszcze przez ok. 2 minuty.
Można podawać z pieczywem.