Pudding chia to od pewnego czasu prawdziwy kulinarny hit! Jest nie tylko bombą energetyczną, ale i witaminową.Jest to świetna opcja dla wszystkich tych, którzy nie chcą spędzać kilku godzin w kuchni na przygotowaniu deseru.
Pudding chia z musem ze śliwek kalifornijskich i bitą śmietaną
Składniki:
Pudding chia:
3 łyżki nasion Chia
250 ml mleka roślinnego (może być mleko krowie)
Mus ze śliwek kalifornijskich:
200g śliwek kalifornijskich
sok z dużej cytryny
skórka otarta z cytryny
8 łyżek wody
Do dekoracji:
bita śmietana
kawałki śliwek kalifornijskich
listki świeżej mięty
Przygotowanie:
Mleko podgrzej w rondelku. Gorącym mlekiem zalej nasiona Chia, całość energicznie wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia, kilka razy mieszaj w tym czasie. W małym rondelku podduś śliwki kalifornijskie z sokiem i skórką z cytryny oraz wodą do miękkości śliwek. Całość zblenduj na jednolitą masę. Masa nie powinna być zbyt rzadka. W naczyniach w których będzie serwowany pudding, ułóż wyższą warstwę puddingu, na niej warstwę musu ze śliwek kalifornijskich, całość udekoruj kawałkami śliwek i listkami mięty.
4 porcje
Czas przygotowania:
60 minut
Więcej przepisów na sobotę znajdziecie TU