Pudding chai chia


Mamy coś odżywczego i smakowitego na chłodne zimowe poranki!
Pudding chai chia

Składniki na 4 porcje:

300 ml mleka kokosowego
200 ml mleka roślinnego (np. ryżowego) lub wody źródlanej
5 łyżek nasion chia
laska cynamonu
2 goździki
2 ziarna kardamonu i pieprzu
½ gwiazdki anyżu
Do polewy ulubiony syrop, np. klonowy
Posypka: ulubione dodatki np. migdały i daktyle

Jak?
Wymieszaj mleko wraz z przyprawami. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 3-5 minut. Całość przecedź przez sitko i odstaw na ok. 20 minut do ostudzenia.
Kiedy nasze mleko z przyprawami przestygnie, dodaj do niego nasiona chia i intensywnie mieszaj przez 1-2 minuty. Zadanie to ułatwi Ci trzepaczka. Tak przygotowany pudding przelej do miseczek i odstaw do lodówki do schłodzenia na kilka godzin lub nawet całą noc. Przed bezpośrednim spożyciem dodaj na wierzch ulubione dodatki .
Dlaczego chia?
Nasiona chia są pełne błonnika pokarmowego, białka roślinnego, kwasów omega 3 i przeciwutleniaczy. Już dwie łyżki nasion pokrywa w 30 % dzienne zapotrzebowanie na magnez, mangan i fosfor. Jego kalorie pochodzą z błonnika, który nie jest trawiony przez organizm ludzki. Można więc jeść do woli nasiona chia nie martwiąc się o kalorie.

Przepis przygotowany przez www.fitlabcatering.pl

Więcej od loungemag

Gwiazdy o wydarzeniach z Białegostoku!

Wydarzenia z  Białegostoku dogłębnie wstrząsnęły całą Polską. Ataki skomentowały nie tylko polskie gwiazdy, ale także medialni...
WIĘCEJ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *