Przepisy z kwiatami jadalnymi. Zjedz sobie wiosnę

Przepisy z kwiatami jadalnymi. Zjedz sobie wiosnę
Przepisy z kwiatami jadalnymi. Zjedz sobie wiosnę. Wiosna panie sierżancie! Żurawie już przyleciały, bociany zresztą też. Wiosna zaczęła się na dobre. Dłuższe dni, cieplejsze wieczory i wszechobecna zieleń. Wreszcie roślinność zakwitnie, jakby na przekór wszystkiemu. Przyniesie nam trochę radości, ale też pyszności. W tym numerze będę pisać o tym, że kwiaty, chwasty, dzikie rośliny i niektóre fragmenty drzew można jeść.

Przepisy z kwiatami jadalnymi Przepisy z kwiatami jadalnymi. Zjedz sobie wiosnę 1

Od czego zacząć?

Świeże i młodziutkie igiełki sosny są idealne, żeby je zjeść. Z igiełek sosny robię oliwę sosnową, którą podaję przez całe lato – do serów, pieczonych mięs, sałatek, wędzonych ryb. Wystarczy zerwać garść młodych igieł sosny, oczyścić je, a następnie zalać dobrą jakościowo oliwą. Ostawić w ciemne miejsce na 3-4 tygodnie i mieszać co jakiś czas. To wystarczy, by otrzymać pyszną oliwę sosnową.

Dobry jest też puder sosnowy (robimy go wkładając igiełki sosny i cukier do młynka po kawie). Idealnie pasuje do bitej śmietanki, lodów, deserów. Ja używam go też do kawy. Jadalne są też przeróżne rośliny i chwasty. Weźmy na przykład bluszczyk kurdybanek, niezwykle zdrowy i aromatyczny, świetny do sałatek. Weźmy pokrzywę, szczawik zajęczy albo podagrycznik pospolity.

Mogłabym wymieniać bez końca i podawać od razu moje patenty na przygotowanie tych roślin. Zacznę jednak od jadalnych kwiatów, ponieważ ten numer ma być wiosenny, radosny, wesoły i smakowity. Poniżej znajdziecie podpowiedzi, które kwiaty są jadalne i jak je przygotowywać. Przygotowałam też przepisy z bratkami w roli głównej. Zaczynamy?

Kwiatowe love

Bratki, fiołki, chabry, a może żółte kwiaty forsycji lub słonecznika? Wszystkie z nich są jadalne, a niektóre mają właściwości lecznicze. Kwiatów jadalnych jest zresztą dużo więcej. Warto poszperać w Internecie lub zajrzeć do babcinego atlasu kwiatów. Pięknie prezentują się na talerzu, niektóre są bardziej ostre w smaku, inne neutralne.

Kwiaty jadalne świetnie pasują do przeróżnych sałatek, jogurtów i serów, ale pomysłów na ich wykorzystanie może być mnóstwo. Przepyszne są na przykład jajka ugotowane na miękko, podane z odrobiną żurawiny i kolorowymi bratkami. Ostry i wyrazisty smak bratków stanowi kontrast dla delikatnych żółtek. Żurawina jest niezłym uzupełnieniem, choć nie warto przesadzać z ilością, by nie przykryła smaku kwiatów. Fiołki dodawane są najczęściej do deserów, z kwiatów forsycji można robić nalewkę lub napar.

Z ciekawością, ale też ostrożnością

Warto pamiętać, by jadalne kwiaty, inne rośliny (np. pokrzywa, bluszczyk kurdybanek) oraz jadalne części drzew (np. igiełki sosny) wprowadzać do jadłospisu z pewną dozą ciekawości, ale również ostrożności. To, że dane egzemplarze są zaliczane do jadalnych, nie znaczy, że każdemu będą służyć. Najpierw trzeba zjeść odrobinę, sprawdzić czy nie ma reakcji alergicznej. Dopiero później można zwiększać proporcje.

Kiedy zbierać?

Wczesna wiosna jest idealnym momentem na pierwsze kwiatowe kulinarne zbiory. Fiołki kwitną bowiem od marca do kwietnia. Również w marcu maleńkimi kwiatami pokrywa się forsycja. Bratki zazwyczaj kwitną od kwietnia do czerwca, ale ich wczesne odmiany można podziwiać (i smakować) już w marcu.

Kolejny moment na kwiatowe zbiory przyjdzie dopiero w lipcu. Wtedy pojawią się kwiaty m.in. nagietka, chabrów i słonecznika. Te ostatnie będzie można zbierać aż do września, a nawet dłużej. Większość kwiatów wygląda spektakularnie, gdy są świeże. Zwłaszcza na talerzu. W sklepach można dostać jednak suszone płatki kwiatów np. chabrów, które można dodawać do potraw przez cały rok.

Kolorowe bratki

Pasują nie tylko do wyżej wspomnianych sałatek i deserów, ale również do szparagów, delikatnych pasztetów, pieczonych mięs. Najlepiej jeść świeże kwiaty i zrywać je z własnego ogródka lub balkonu. Jeżeli zbieramy je na zewnątrz, dobrze wybrać miejsca mało zanieczyszczone, z dala od drogi.

Napary z bratka wykazują ponoć słabe działanie moczopędne, dlatego czasami wykorzystuje się je pomocniczo przy zapaleniu dróg moczowych. Napar z bratka działa też świetnie na skórę trądzikową. Trzeba zalać wrzątkiem 1-2 łyżeczki suszonego ziela i odstawić na 15 min. (najlepiej pod przykryciem). Później przemywać skórę.

Delikatne fiołki

Najsmaczniejsze i najzdrowsze są fiołki wonne i to z nich powstają najlepsze konfitury albo syropy. Pozostałe odmiany (np. fiołek alpejski albo afrykański) też są jadalne. Wyglądają pięknie, zwłaszcza na bezach, ciasteczkach, świetnie smakują w herbacie. Co ciekawe, można jeść nie tylko kwiaty, ale też liście.

Kwiaty forsycji

Z forsycji można robić nalewkę na bazie alkoholu lub napary, które świetnie działają m.in. na zapalenie spojówek. Forsycję można dodawać też do sałatek, naleśników i innych dań. Ma dużo właściwości zdrowotnych m.in. przeciwalergicznych i przeciwzapalnych. Forsycję można też ususzyć a później przechowywać w ciemnym i suchym miejscu.

Malownicze chabry

Przepiękne, nasycone kolorem płatki, idealne do deserów, zarówno świeże, jak i suszone. Błękitne płatki chabra bławatka zawierają dużo związków chemicznych i soli mineralnych. Napar z kwiatów bławatka ma właściwości przeciwzapalne, moczopędne i żółciopędne. Podobnie jak kwiaty forsycji działają pomocniczo w przypadku zapalenia spojówek.

Kwiaty słonecznika

O żółtych płatkach słonecznika można napisać całą książkę. Nadają się nie tylko do kanapek, sałatek, deserów, ale również ciast, zup i innych dań na ciepło. Są dość pikantne w smaku, ale bardzo charakterystyczne. Nie tylko wyglądają ładnie na talerzu, ale są też zdrowe (wykorzystywane jako środek przeciwgorączkowy, przeciwkaszlowy, łagodzący objawy grypy). Napar pije się często przy niestrawności i dolegliwościach układu pokarmowego. Płatki mają też dobry wpływ na skórę.

Nagietek

Niektórzy twierdzą, że nagietek może z powodzeniem zastępować szafran. Inni oburzają się, że nic nie jest w stanie zastąpić szafranu!  Nie da się jednak ukryć, że płatki nagietka wspaniale nadają się do aromatyzowania oliwy oraz octu. Jeżeli ugotujecie ryż z dodatkiem płatków nagietka, stanie się aromatyczny i będzie miał piękny żółty kolor.

Nagietkiem można posypać jogurty, sery, ryby, sałatki. Świetnie pasuje do pasztetów warzywnych. Najlepsze jest jednak masło nagietkowe. Należy rozpuścić masło na patelni, dodać trochę płatków nagietka, smażyć dosłownie przez chwilkę, a następnie zlać do naczynia, by zastygło.

Przepisy z kwiatami jadalnymi:

Bratkowa sałatka z owocami, mozzarellą i pistacjami

Przepisy z kwiatami jadalnymi Przepisy z kwiatami jadalnymi. Zjedz sobie wiosnę 2

Składniki na sałatkę:
·      Ok. 100 g świeżego szpinaku
·      Kilka truskawek lub innych owoców (np. czerwonych winogron!)
·      Kilka kulek mini mozzarelli
·      1 łyżka solonych pistacji
·      Odrobina oregano do smaku
·      Kilka bratków
Składniki na sos:
·      1 łyżka gęstego jogurtu
·      ½ łyżeczki miodu
·      3 winogrona bez pestek
·      Odrobina soli i pieprzu

Przygotowanie:
Szpinak umyj i przełóż do miski. Usuń szypułki z truskawek, przekrój je na pół lub na ćwiartki i również dodaj do sałatki. Możesz użyć jakichkolwiek innych owoców dostępnych w danej chwili. Do tej sałatki świetnie pasują też czerwone lub białe winogrona.

Mozzarellę odsącz i ułóż na liściach szpinaku. Górę posyp pokruszonymi pistacjami i odrobiną suszonego oregano, a następnie udekoruj bratkami. Zmiksuj jogurt, winogrona bez pestek, odrobinę miodu, sól i pieprz, a następnie podaj sos razem z sałatką.

Agnieszka Żelazko

Written By
More from loungemag
Lana Nguyen na Filipinach
Najnowsza kampania Lany Nguyen to ogromne zaskoczenie dla wszystkich tych, którzy w ostatnich latach uważnie...
Więcej