Przepis na sobotę: Zupa szczawiowa z ziarnem sorgo

Zupa szczawiowa

W coraz cieplejsze czerwcowe weekendy, coraz mniej czasu mamy ochotę spędzać w kuchni. Dlatego dziś zdrowa i lekka Zupa szczawiowa, która nie wymaga marnowania cennych słonecznych chwil przy garnkach.

Składniki:

  • 250g szczawiu
  • 1 por (biała część)
  • 10g imbiru
  • natka koperku
  • opakowanie ziaren sorgo
  • jajka przepiórcze (wg uznania na osobę)
  • śmietana gęsta
  • bulion warzywny

Przygotowanie:

Pora pokroić i zblanszować na maśle do miękkości, dodać starty imbir, dusić ok 5 minut razem. Umyć szczaw.  Pokroić na większe kawałki i zblanszować na maśle. Pora i imbir dodać do bulionu. Zmiksować. Do takiej bazy dodać szczaw i wszystko razem zagotować. Ugotować ziarna sorgo wg przepisu na opakowaniu. Ziarna trzeba moczyć przez całą noc. Gotuje się je w tej samej wodzie od 20 do 40 minut, należy sprawdzać podczas gotowania. Nałożyć ziarna sorgo do talerza lub miski i zalać zupą. Udekorować pokrojoną natką koperku, śmietaną i jajkiem.

Smacznego!

Written By
More from loungemag
Nowe Eko Trendy – Pokazy mody i debata z Mają Sablewską już w poniedziałek!
Moda i ekologia to jeden z najważniejszych trendów XXI wieku. Spektakularne efekty tej współpracy zobaczymy w czasie...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *