Przepis na sobotę: zupa szczawiowa z ziarnem sorgo


W coraz cieplejsze czerwcowe weekendy, coraz mniej czasu mamy ochotę spędzać w kuchni. Dlatego dziś zdrowa i lekka zupa, która nie wymaga marnowania cennych słonecznych chwil przy garnkach.

Składniki:

250g szczawiu

1 por (biała część)

10g imbiru

natka koperku

opakowanie ziaren sorgo

jajka przepiórcze (wg uznania na osobę)

śmietana gęsta

bulion warzywny

Przygotowanie:

Pora pokroić i zblanszować na maśle do miękkości, dodać starty imbir, dusić ok 5 minut razem. Umyć szczaw.  Pokroić na większe kawałki i zblanszować na maśle. Pora i imbir dodać do bulionu. Zmiksować. Do takiej bazy dodać szczaw i wszystko razem zagotować. Ugotować ziarna sorgo wg przepisu na opakowaniu. Ziarna trzeba moczyć przez całą noc. Gotuje się je w tej samej wodzie od 20 do 40 minut, należy sprawdzać podczas gotowania. Nałożyć ziarna sorgo do talerza lub miski i zalać zupą. Udekorować pokrojoną natką koperku, śmietaną i jajkiem.
Smacznego!

Więcej od loungemag

All I want for Christmas is… here!

Każdy lubi dostawać prezenty, ale szukanie odpowiedniego prezentu dla bliskich często skutecznie psuje...
WIĘCEJ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *