Polskie truskawki pojawiają się na targach pod koniec maja i są dostępne do końca lipca. Truskawki znajdują zastosowanie w koktajlach, przetworach czy galaretkach, świetnie komponują się również ze śliwkami kalifornijskimi. Owoce dojrzewające w kalifornijskim słońcu, charakteryzują bogactwem witamin i substancji odżywczych, ale także nietuzinkowym smakiem. Śliwki kalifornijskie sprawdzają się jako zdrowa przekąska na co dzień oraz jako składnik sałatek, który w połączeniu z sezonowymi truskawkami daje znakomity efekt kulinarny.
Składniki:
Sałatka:
- opakowanie rukoli
- 8-10 śliwek kalifornijskich
- 6-8 świeżych truskawek
- 3 łyżki prażonych pestek dyni
- szczypta soli
Winegret na oleju lnianym:
- 4 łyżki oleju lnianego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki miodu wielokwiatowego lub lipowego
- 1 łyżka posiekanego tymianku
- sól do smaku
Przygotowanie:
Pestki dyni przekładamy na suchą patelnię, prażymy ok. 5 minut. Suszone śliwki kalifornijskie kroimy w paski lub ćwiartki, truskawki w talarki.Opłukaną i osuszoną rukolę przekładamy na talerz (misę), dodajemy pokrojone śliwki kalifornijskie i truskawki, posypujemy uprażonymi pestkami dyni. Całość polewamy winegretem na oleju lnianym z tymiankiem.
Winegret na oleju lnianym z tymiankiem:
Świeży tymianek bardzo drobno siekamy, przekładamy do miseczki, posypujemy szczyptą soli i zalewamy łyżką oleju lnianego, mieszamy. Dodajemy pozostały olej lniany, sok z cytryny, miód wielokwiatowy, wszystko razem jeszcze raz mieszamy, doprawiamy solą do smaku.