Przepis na sobotę: Sałatka z truskawkami i tofu

Sałatka z truskawkami

Połowa maja to początek sezonu na truskawki. Zamiast miseczki pełnej cukru, śmietany i kalorii – proponujemy coś świeżego i lekkiego. Zdrowa sałatka, pełna witamin i wartości odżywczych, a do tego nietypowe połączenie smaków. Sałatka z truskawkami – warto spróbować!

Składniki:

  • Świeża rukola
  • 1 kapusta włoska, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 szklanka świeżej bazylii
  • 250g truskawek
  • 1 opakowanie tofu
  • 5g sera gorgonzola
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu
  • 1 szalotka, drobno pokrojona
  • kilka orzechów pekan
  • 1 łyżeczka pieprzu mielonego
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku
  • sól

Wykonanie:

Pokrojoną drobno gorgonzolę i szalotkę wymieszaj z oliwą z oliwek. Dodaj pieprz, sól, czosnek i ocet. Przemyj rukolę i kapustę, a następnie osusz i umieść w dużej misce. Pokrój truskawki na niewielkie kawałki, dodaj pokrojone orzechy pekan i bazylię. W międzyczasie odsączą tofu, pokrój w kostkę i połóż na posmarowanej oliwą z oliwek patelni grilowej, do czasu aż nabierze koloru. Grilowane tofu dodaj do sałatki i dobrze wymieszaj.
Smacznego!

Przepis pochodzi z sproutedkitchen.com

Więcej od loungemag
Bambus, tencel, bawełna czy poliester: z jakich materiałów warto wybierać ubrania?
Brak dbałości o środowisko naturalne często towarzyszy produkcji tekstyliów zarówno tych naturalnych jak...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *