Połowa maja to początek sezonu na truskawki. Zamiast miseczki pełnej cukru, śmietany i kalorii – proponujemy coś świeżego i lekkiego. Zdrowa sałatka, pełna witamin i wartości odżywczych, a do tego nietypowe połączenie smaków. Sałatka z truskawkami – warto spróbować!
Składniki:
- Świeża rukola
- 1 kapusta włoska, pokrojona w cienkie plasterki
- 1 szklanka świeżej bazylii
- 250g truskawek
- 1 opakowanie tofu
- 5g sera gorgonzola
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu
- 1 szalotka, drobno pokrojona
- kilka orzechów pekan
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżeczka posiekanego czosnku
- sól
Wykonanie:
Pokrojoną drobno gorgonzolę i szalotkę wymieszaj z oliwą z oliwek. Dodaj pieprz, sól, czosnek i ocet. Przemyj rukolę i kapustę, a następnie osusz i umieść w dużej misce. Pokrój truskawki na niewielkie kawałki, dodaj pokrojone orzechy pekan i bazylię. W międzyczasie odsączą tofu, pokrój w kostkę i połóż na posmarowanej oliwą z oliwek patelni grilowej, do czasu aż nabierze koloru. Grilowane tofu dodaj do sałatki i dobrze wymieszaj.
Smacznego!
Przepis pochodzi z sproutedkitchen.com