Przepis na sobotę: sałatka z kaszy pęczak i radicchio. Kto poszukuje lekkiego dodatku zastępującego pieczywo, ten powinien skorzystać z kaszy. Kasza jest ceniona od wieków i często używana w kuchni. Ten tani, a jednocześnie bardzo zdrowy produkt ma wiele zastosowań w kuchni, a w połączeniu z mięsistą i aromatyczną śliwką kalifornijską może dać przepyszny efekt.
Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 główka radicchio
- 170 g pęczaku lub kaszy jęczmiennej
- 12 śliwek kalifornijskich
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 150 g fety lub bundzu
- garść rukoli
- szczypta soli
Przygotowanie:
Pęczak gotujemy z wodą, proporcje 1:1, do gotującego się pęczaku wrzucamy 2 śliwki kalifornijskie, dadzą one pęczakowi ciekawy kolor i śliwkowy posmak. Pęczak gotujemy na wolnym ogniu do momentu wygotowania wody. Garnek z pęczakiem pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Radicchio myjemy i osuszamy.
Kroimy na mniejsze części, przekładamy do naczynia polewamy oliwą i miodem mieszamy dokładnie wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10-12 minut. Radicchio powinno się lekko podpiec.Suszone śliwki kalifornijskie kroimy w paski lub ćwiartki. Ser feta lub bundz kroimy na małe kawałki. Do misy przekładamy ostudzony pęczak, dodajemy radicchio, śliwki kalifornijskie, rukolę i pokrojoną fetę lub bundz. Składniki mieszamy, jeśli jest potrzeba dodajemy oliwy, miodu lub soli do smaku.