Przepis na sobotę: sałatka z kaszy pęczak i radicchio


Kto poszukuje lekkiego dodatku zastępującego pieczywo, ten powinien skorzystać z kaszy. Kasza jest ceniona od wieków i często używana w kuchni. Ten tani, a jednocześnie bardzo zdrowy produkt ma wiele zastosowań w kuchni, a w połączeniu z mięsistą i aromatyczną śliwką kalifornijską może dać przepyszny efekt.

Ilość porcji: 4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:
  • 1 główka radicchio
  • 170 g pęczaku lub kaszy jęczmiennej
  • 12 śliwek kalifornijskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 150 g fety lub bundzu
  • garść rukoli
  • szczypta soli
Przygotowanie:
Pęczak gotujemy z wodą, proporcje 1:1, do gotującego się pęczaku wrzucamy 2 śliwki kalifornijskie, dadzą one pęczakowi ciekawy kolor i śliwkowy posmak. Pęczak gotujemy na wolnym ogniu do momentu wygotowania wody. Garnek z pęczakiem pozostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Radicchio myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze części, przekładamy do naczynia polewamy oliwą i miodem mieszamy dokładnie wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Blachę wkładamy do rozgrzanego piekarnika na ok. 10-12 minut. Radicchio powinno się lekko podpiec.Suszone śliwki kalifornijskie kroimy w paski lub ćwiartki. Ser feta lub bundz kroimy na małe kawałki. Do misy przekładamy ostudzony pęczak, dodajemy radicchio, śliwki kalifornijskie, rukolę i pokrojoną fetę lub bundz. Składniki mieszamy, jeśli jest potrzeba dodajemy oliwy, miodu lub soli do smaku.
Więcej od loungemag

Klinika La Perla spa – mocne uderzenie w cellulit

Wiosna. Ulubiona przez większość pora roku zbliża się wielkimi krokami. Zaraz za nią nadejdzie...
WIĘCEJ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *