Przepis: Sakszuka dla zapracowanych


Drobno posiekaj cebulę i czosnek.

Rozgrzej olej/oliwę na patelni na średnim ogniu, a następnie dodaj cebulę i czosnek, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną i uzyskają złoty kolor. Dodaj paprykę, chili i kminek i gotuj jeszcze przez kilka minut. W międzyczasie zblenduj odcedzone pomidory i szpinak, tak aby uzyskać konsystencje sosu. Przelej pomidorową miksturę na patelnie i duś pod przykryciem, przez 15 minut. Po upływie czasu zrób małe zagłębienia w uzyskanej gęstej paście i delikatnie wbij w nie jajka. Podsmażaj aż białka się zetną. Podawaj ze świeżą bazylią i pełnoziarnistym pieczywem, albo chlebkiem pita.

Smacznego!

Źródło: Green Kitchen Stories

Więcej od loungemag

Krzysztof Napiórkowski: Wracając do Warszawy zawsze czuję dreszcz podniecenia

Krzysztof Napiórkowski jest artystą, który buduje mosty. W jego muzyce pop łączy się z poetyckością...
WIĘCEJ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *