Przepis: Sakszuka dla zapracowanych

Przepis na sobotę: Sakszuka dla zapracowanych

Sakszuka to danie tunezyjskie. Brzmi bardzo egzotycznie, ale nie jest ani trudne w przygotowaniu, ani drogie. Dosłownie oznacza „wielki bałagan”. Można wykorzystać do niej wszystko to, co akurat zostaje nam w lodówce. Tutaj wersja wegetariańska, idealna dla zabieganych, którzy nie chcą rezygnować ze zdrowego odżywiania.

Porcja dla 2 bardzo głodnych osób, lub 4 – z apetytem w normie.

Składniki:

2 łyżki oliwy z oliwek lub olej kokosowy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki kminku
½ chili,
2 szklanki / 60 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
1 duża garść świeżej bazylii
2 x 400 pomidorów śliwkowych w puszce
4-6 jaj, w zależności od tego, jak wiele może zmieścić się na patelni

1 of 2

Więcej od loungemag

Konkursu dla Projektantów Ubioru Złota Nitka 2016

Przed nami XXIII edycja Międzynarodowego Konkursu dla Projektantów Ubioru ZŁOTA NITKA 2016. Młodzi adepci sztuki...
WIĘCEJ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *