Przepis na prosty, grillowany jesiotr z warzywami

Przepis na prosty, grillowany jesiotr z warzywami

Przepisy na sobotę są lekkie i nie wymagają długiego czasu spędzonego w kuchni.

Składniki na 2 osoby:

  • jesiotr ( filety ok. 400 g)
  • marchew 150 g
  • papryka 150 g
  • cukinia ok. 150 g
  • cebula 100 g
  • czosnek 50 g
  • sól oraz pieprz
  • zioła prowansalskie (ok. 20 g)
  • świeże, ulubione zioła (np. tymianek)

Przygotowanie:

Filety kroimy na kawałki mniej więcej wielkości grubego plastra pomidora. Oprószamy solą i pieprzem. Bierzemy szczyptę ziół prowansalskich i rozcieramy je energicznie w dłoniach (ciepło dłoni wydobywa olejki eteryczne). Obsypujemy nimi rybę ze wszystkich stron. Odstawić do lodówki na pół godziny.

Po wyciągnięciu z lodówki grillujemy na jednej stronie ok. 6-8 minut tak, aby tłuszcze omega, wydobyły sie dając nam niepowtarzalny aromat.

Następnie kroimy w paski marchew, paprykę, cukinię i czosnek, wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię wszystkie warzywa i podsmażamy krótko (do 5 minut). Od razu dodajemy pieprz i sól, a także dodajemy nasze ulubione, wcześniej poszatkowane zioła. W przypadku jesiotra świetnie sprawdzi się tymianek.

Po tym czasie wykładamy na talerz gorące warzywa i układamy na nich zgrillowane plastry jesiotra.

Smacznego!

Written By
More from loungemag
Porsche 550 Spyder: przeklęty, mały drań
Piątek, 30 września 1956 roku zwiastował 24-letniemu Jamesowi Deanowi początek pięknego weekendu....
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *