Przepisy na sobotę są lekkie i nie wymagają długiego czasu spędzonego w kuchni.
Składniki na 2 osoby:
- jesiotr ( filety ok. 400 g)
- marchew 150 g
- papryka 150 g
- cukinia ok. 150 g
- cebula 100 g
- czosnek 50 g
- sól oraz pieprz
- zioła prowansalskie (ok. 20 g)
- świeże, ulubione zioła (np. tymianek)
Przygotowanie:
Filety kroimy na kawałki mniej więcej wielkości grubego plastra pomidora. Oprószamy solą i pieprzem. Bierzemy szczyptę ziół prowansalskich i rozcieramy je energicznie w dłoniach (ciepło dłoni wydobywa olejki eteryczne). Obsypujemy nimi rybę ze wszystkich stron. Odstawić do lodówki na pół godziny.
Po wyciągnięciu z lodówki grillujemy na jednej stronie ok. 6-8 minut tak, aby tłuszcze omega, wydobyły sie dając nam niepowtarzalny aromat.
Następnie kroimy w paski marchew, paprykę, cukinię i czosnek, wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię wszystkie warzywa i podsmażamy krótko (do 5 minut). Od razu dodajemy pieprz i sól, a także dodajemy nasze ulubione, wcześniej poszatkowane zioła. W przypadku jesiotra świetnie sprawdzi się tymianek.
Po tym czasie wykładamy na talerz gorące warzywa i układamy na nich zgrillowane plastry jesiotra.
Smacznego!