Przepis na sobotę: prosty, grillowany jesiotr z warzywami


Wakacyjne przepisy na sobotę są lekkie i nie wymagają długiego czasu spędzonego w kuchni. Dzisiaj specjalnie dla Was przepis przygotowała Restauracja Rucola w Sopocie!
Składniki na 2 osoby:

jesiotr ( filety ok. 400 g)
marchew 150 g
papryka 150 g
cukinia ok. 150 g
cebula 100 g
czosnek 50 g

sól oraz pieprz
zioła prowansalskie (ok. 20 g)
świeże, ulubione zioła (np. tymianek)

Przygotowanie:

Filety kroimy na kawałki mniej więcej wielkości grubego plastra pomidora. Oprószamy solą i pieprzem. Bierzemy szczyptę ziół prowansalskich i rozcieramy je energicznie w dłoniach (ciepło dłoni wydobywa olejki eteryczne). Obsypujemy nimi rybę ze wszystkich stron. Odstawić do lodówki na pół godziny.

Po wyciągnięciu z lodówki grillujemy na jednej stronie ok. 6-8 minut tak, aby tłuszcze omega, wydobyły sie dając nam niepowtarzalny aromat. Następnie kroimy w paski marchew, paprykę, cukinię i czosnek, wrzucamy na mocno rozgrzaną patelnię wszystkie warzywa i podsmażamy krótko (do 5 minut). Od razu dodajemy pieprz i sól, a także dodajemy nasze ulubione, wcześniej poszatkowane zioła. W przypadku jesiotra świetnie sprawdzi się tymianek.

Po tym czasie wykładamy na talerz gorące warzywa i układamy na nich zgrillowane plastry jesiotra.

Smacznego!

Więcej od loungemag

Kolejna Charlotte na mapie Polski!

Jeśli czyta to jakiś fan francuskiej kuchni albo entuzjasta porannych croissantów, na pewno wie doskonale,...
WIĘCEJ

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *