Przepis na sobotę: Cytrynowe babeczki z truskawkami


Uwielbiam lato! Lubię słońce, ciepło i długie wieczory. Lubię letnie wycieczki nad jezioro i dalekie spacery. Ale przede wszystkim lubię wysyp letnich owoców na straganach. Słodkie truskawki, soczyste brzoskwinie, orzeźwiające arbuzy i pyszne maliny – czy może być coś lepszego? Dlatego właśnie latem to owoce królują w mojej kuchni. Jem je w każdej możliwej postaci – w ciastach, koktajlach czy ot tak, prosto z koszyczka. Ale moim zdaniem najlepiej prezentują się na babeczkach.

Cytrynowe babeczki z truskawką w środku i na wierzchu zrobią wrażenie na wszystkich, którym przyjdzie ich skosztować, a także na tych, którzy z jakiegoś powodu będą mogli tylko na nie popatrzeć. Nie dość, że są smaczne, to jeszcze śliczne!

Składniki (na 10-12 sztuk):

– 1 kopiasta szklanka mąki

– pół szklanki cukru

– 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia

– pół kostki masła

– 1 jajko

– pół szklanki mleka

– skórka z jednej cytryny

– sok z połowy cytryny

– 10-12 truskawek

Składniki na krem:

– pół kostki miękkiego masła

– 1 szklanka cukru pudru

– 0,5 kg tłustego twarogu mielonego (min. 20% tłuszczu)

– kilka kropel aromatu cytrynowego

Więcej od loungemag
Odloty Ewy Kępys
Niezwykłe fotografie Ewy Kępys mogliście oglądać wiele razy na łamach naszego magazynu. Teraz...
Więcej

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *