Na wakacyjny piknik polecamy zdrowe ciasto z kaszy jaglanej ze smażonymi truskawkami z miętą. Przygotowanie go nie zajmie dużo czasu, a efekt jest pyszny. Sprawdźcie!
Co potrzeba:
- 300 g kaszy jaglanej
- 300 g startych jabłek bez skóry
- 25 g sezamu
- 25 g lnu
- 15 g suszonych daktyli
- 30 g miodu lipowego z Barcji
- 1 kg truskawek
- 6 listków świeżej mięty
Jak zrobić:
Len i sezam uprażyć na suchej patelni, daktyle drobno pokroić, wszystkie składniki połączyć ze sobą. Powstała masę przełożyć do podłużnej foremki. Nie ugniatać, jedynie delikatnie uformować. Piec w nagrzanym piekarniku przez 45 minut w temp. 175 st. C. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Włożyć do garnka z grubym dnem i dusić mieszając, aż truskawki zmiękną. Dodać listki mięty. Wymieszać i polać sosem gotowe ciasto.
Smacznego!
Agniejsza Majksner – Slow Me